Štěpánka Hilgertová

Štěpánka Hilgertová | foto: Eduard Genserek, ČTK

Ježek a Hilgertová na kanálu v Troji kralovali

Praha - Kanoista Stanislav Ježek a kajakářka Štěpánka Hilgertová dominovali v pražské Troji v závodě Světového poháru ve vodním slalomu. Oba tak potvrdili svou pozici po dopoledním semifinále. Pro Ježka to byl zároveň první pohárový triumf po dlouhých osmi letech.

Třicetiletý český reprezentant z týmu USK Praha na domácím kanále dnes uhájil vedoucí příčku z dopoledního semifinále a slovenskou hvězdu Michala Martikána, čerstvého mistra Evropy odsunul na druhé místo o čtrnáct setin sekundy.

"Já mu to nechal v Liptovským Mikuláši, on mně tady," prohlásil s úsměvem Ježek, který byl na ME na Slovensku až osmadvacátý.

Závod Světovéh poháru vyhrál Ježek potřetí v kariéře. "Věděl jsem, že finále bude těžké," dodal Ježek.

Přestože pouze on a slovenský olympijský šampion projeli finálovou trať bez trestných sekund, svou jízdu za čistou nepovažoval. "To se ani nedá jet bez chyb. Pár jich tam bylo, ale šlo o to, kdo jich udělá méně," usmál se.

Zvládl i branku číslo 16, kde plno vodáků narazilo do zdi. "Já tam narážím každý den při tréninku, možná už mám loď tak obroušenou, že to vyšlo," vtipkoval, ale hned zvážněl: "Říkal jsem si, že to radši podjedu, než abych to nakouřil do zdi," pravil.

Za českým kanoistou a Martikánem, olympijským vítězem z Atlanty, trojnásobným mistrem světa a čerstvě i evropským šampionem, zela ve výsledkové listině díra.

Ježek s Martikánem totiž projeli brankami na rozdíl od ostatních osmi finalistů čistě bez trestných sekund. Třetí Brit David Florence na Ježka ztratil téměř sedm vteřin.

Hilgertová: Vítězství doma si vychutnám

Devětatřicetiletá Hilgertová uhájila vedoucí příčku ze semifinále o 3,27 sekundy před druhou Rakušankou Violettou Oblingerovou-Petersovou, třetí skončila Britka Fiona Pennieová.

"Jsem ráda, že to vyšlo," svěřila se Hilgertová v cíli. "Tohle vítězství je hodně cenné, zvlášť když se o mě pokoušela nějaká nemoc," narážela na páteční zvýšenou teplotu.  

To, že triumfovala na domácím kanálu a v místě, kde ji loni nevyšel světový šampionát, ji těšilo dvojnásob. "O to to vítězství bylo sladčí. Je příjemné, když vám fandí diváci. Vychutnávám si to."

Přestože ji trať nepřipadala až tak těžká, finálovou jízdu označila za náročnou. "Byla v ní obtížná místa, přestože trať nebyla až tak extrémní." 

Velké oslavy však devětatřicetiletou šampionku nečekají, zítra totiž bude fandit svému synovi Lubošovi, který pojede na kajaku. "Tento můj úspěch je pro nás obrovským povzbuzením," dodala spokojená Hilgertová, která možná vynechá další závod SP příští týden v Tacenu. "Ale pokud mi nic nebude, není důvod si nejet zazávodit," uzavřela dvojnásobná olympijská vítězka.

Muži

C1:

1. Ježek (ČR) 191,57 (0 trestných sekund),
2. Martikán (SR) 191,71 (0), 3. Florence (Brit.) 198,10 (2), 4. Bell (Austr.) 198,75 (4), 5. Pfannmöller (Něm.) 198,85 (2), 6. Minčík (SR) 200,96 (2), ...13. Indruch 102,04 (2), 16. Gebas (oba ČR) 102,81.

Ženy

K1:

1. Hilgertová (ČR) 207,19 (0),
2. Oblingerová-Petersová (Rak.) 210,46 (2), 3. Pennieová (Brit.) 211,87 (2), 4. Dukátová (SR) 213,40 (2), 5. Schornbergová (Něm.) 215,36 (4), 6. Pavelková 215,41 (2), ...15. Sadilová (obě ČR) 109,68 (0).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž