Jaňour utekl Řehulovi s prémiemi

Praha - Senzačním překvapením vyvrcholila Velká cena Pražské energetiky v olympijském triatlonu, 10 000 dolary nejlépe dotovaný triatlon v zemi. Po nástupu v posledním ze šesti cyklistických okruhů udržel prvenství Jan Jaňour, teprve jedenadvacetiletý závodník Jaso Plzeň. "Životní výsledek," radoval se. Až druhý skončil Jan Řehula, bronzový olympijský medailista ze Sydney.

V běžeckých okruzích okolo Staroměstského náměstí marně stahoval ztrátu. Třetí skončil Slovák Andrej Orlický. Plavalo se Vltavě pod Karlovým mostem, vedoucí muž pořadí po plavání i po kole, Jan Čelůstka z Authoru, při běhu pro zranění odstoupil.

"Plánoval jsem to, mám zánět okostice a nemůžu běhat," říkal. Mezi ženami vládla Lenka Radová z Authoru, která se chystá na Hry do Atén. "Jelo se mi výborně," povídala. "Co mám nové kolo, ještě jsem nespadla."

V plavání odtáhla za sebou druhou mužskou skupinu, ale brzy se sjela do trojice s Jirouškovou a Lukešovou. V běhu už ji ale stačila jen s odstupem druhá Jiroušková. S elitou závodila i řada amatérů.

"Perfektní atmosféra, lidi mě hnali dopředu," pochvaloval si Jiří Kokeš, veteránský mistr světa v Xterra triatlonu a padesáti třemi lety nejstarší účastník Velké ceny.

Výsledky (1,5 km plavání - 40 km kolo - 10 km běh):
Muži:
1. J. Jaňour (Jaso Plzeň) 1:49:34, 2. Řehula (Author TT) -28, 3. Orlický (Labe tri klub/SR) -2:51, 4. Pejsar (Tri ski Karlovy Vary) -3:48, 5. Paták (Diana Praha) -4:40, 6. Krejčí (TTC Olomouc) -6:07.
Ženy: 1. Radová (Author TT) 2:01:26, 2. Jiroušková (Atex Tufo) -2:10, 3. Vodičková (Bižuterie Jablonec n. N.) -4:47.

Jan Jaňour.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž