Jan Šefl v rozplavbě na 100 metrů motýlek.

Jan Šefl v rozplavbě na 100 metrů motýlek. | foto: ČSPS - Martin Sidorják

Doping v českém plavání: Šefl měl pozitivní test na kokain

  • 213
V létě na chodbě budapešťské Danube Areny český plavec Jan Šefl při rozhovoru s novináři pobaveně připomínal marihuanový přešlap legendárního Američana Michaela Phelpse, nyní má trable s rekreační drogou sám. Šefl byl pozitivně testován na kokain a kvůli dopingu přišel o vrchol zimní sezony.

Zprávu o Šeflově dopingu jako první přinesl Český rozhlas Radiožurnál.

Majitel tří českých rekordů uvízl v síti dopingových kontrolorů při říjnových Plzeňských sprintech.

V domácím prostředí nastoupil do několika závodů, včetně štafet, a mimo jiné si připsal i rekord mítinku na 50 metrů motýlek (23,54 sekundy). Tabulky přepisoval také na dvojnásobné trati.

O tři týdny později při Velké ceně Brna sedmadvacetiletý závodník nejprve vyhrál rozplavbu motýlkářské padesátky (časem 23,26), do finále ovšem pak už nezasáhl.

Jan Šefl v rozplavbě na 100 metrů motýlek.

Do republikového mistrovství v tu chvíli scházely jen necelé dva týdny, přičemž sloužilo jako kvalifikace pro evropský šampionát v krátkém bazénu.

Šefl na něm nestartoval a o šanci zabojovat o letenku do Kodaně přišel. Česká výprava bez něj čítala 14 členů.

Původně se spekulovalo o tom, že by Šefl mohl dostat pro vrcholnou akci zimní sezony divokou kartu.

Hříšník Rubáček

Šeflův rival dopoval v roce 2012

Před pěti lety dostal český rekordman Michal Rubáček dvouletý trest za užití metylhexanaminu. Tato látka stejně jako kokain patří mezi stimulanty. Rubáček přišel kvůli dopingu o londýnskou olympiádu. Stále drží čtyři česká motýlkářská maxima, na nejkratších tratích se ho Šefl marně snaží překonat.

Jenže nyní je jasné, že na domácím mistrovství nechyběl plzeňský plavec kvůli údajným zdravotním trablům. Do vody ho nepustil doping.

A nález kokainu ve vzorku moči ho obral i o Kodaň. 

„Případ bude řešit svazová disciplinární komise za účasti zástupce Antidopingového výboru ČR,“ uvedl předseda plaveckého svazu Petr Ryška.

Zasedání je naplánované na úterý. Šeflovi hrozí až čtyřletý zákaz činnosti.

Předvídat verdikt komise je obtížné. Podle zákulisních informací totiž měl elitní český motýlkář v těle jen nepatrné množství kokainu a brání se, že drogu vědomě neužil.

Oficiální vyjádření sportovce se sehnat nepodařilo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž