Jablonec uvidí jedinečný závod v triatlonu

Jablonec nad Nisou - Unikátní závod v triatlonu se chystá na zítřek do Jablonce. Uskuteční se zde takzvaný supersprint, který je zařazen do seriálu Českého poháru. "Závodníci vlastně absolvují tři sprinttriatlony za sebou," vysvětluje ředitel závodu David Janata.

Na každého triatleta čeká třikrát 300 metrů plavání, 6 km na kole a 1,7 km běhu. Jednotlivé závody budou vždy s hromadným startem a další závod bude odstartován s intervalem 10-15 minut od doběhnutí posledního účastníka.

Muži i ženy startují současně. O celkovém pořadí rozhoduje součet bodů nasbíraných v jednotlivých závodech. "Vítězem se stane triatlet s nejmenším součtem bodů. Na čase vůbec nezáleží," vysvětluje Janata.

Podobný závod má v Česku premiéru, zatím získával popularitu zejména v zámoří. "Závodníci si budou muset rozložit síly. Uvidíme, jak to dopadne. Drtivá většina z nich podobný závod nikdy nezažila," říká David Janata.

Na startu hlavního závodu očekávají pořadatelé přes stovku lidí. Přijede například reprezentant v dlouhém triatlonu Jaroslav Brynda, čtvrtý z republikového šampionátu ve sprinttriatlonu Aleš Láník nebo reprezentant do 23 let Jan Francke. Mezi ženami je favoritkou Eva Nováková, která se před týdnem stala mistryní republiky ve sprinttriatlonu.

Centrem Jabloneckého sprinttriatlonu je přehrada ve Mšeně. Voda má 15 stupňů, triatlonisté budou plavat v neoprenových oblecích. Hlavní závod startuje zítra ve 13.35.

Akce si vyžádá odklon městské hromadné dopravy. Od 9 do 15 hodin bude uzavřena ulice Palackého mezi zastávkami U Jelena a Horní náměstí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž