Hokejbal, Česko - Švýcarsko

Hokejbal, Česko - Švýcarsko | foto: Jaromír Pech, MF DNES

Hokejbalisté zničili Švýcary dorážkami. Jsme k tomu vedení, říká útočník Trčka

  • 1
České hokejbalisty dovedl k vítězství nad Švýcarskem v úvodním utkání plzeňského MS především důraz v předbrankovém prostoru. Svěřenci Leoše Raka nasázeli svému soupeři čtyři z celkových pěti gólů z dorážek. “V přípravných kempech jsme se tomu dost věnovali a je vidět, že to nese ovoce,“ říká trenér českého týmu.

Domácí výběr začal hodně aktivně, ale gól ne a ne padnout. Úspěšný byl až v závěru úvodní třetiny Michal Trčka, který využil nepovedeného zákroku jinak dobře chytajícího gólmana Webera. “Propadlo mu to pod rukou, takže jsem měl při dorážce štěstí. Byli jsme rádi, že jdeme do kabin po první třetině s vedením,“ uvedl Trčka.

Jenže ani poté nečekal české hráče žádný med. Švýcary sice drtivě přehrávali, o čemž svědčí i celkový poměr střel 43:6, ale druhé trefy, opět z dorážky, se dočkali až ve 24. minutě. “Jestli jsme si mysleli, že to bude po vstřelení prvního gólu jednodušší, nebyla to pravda. Museli jsme bojovat i dál,“ připustil trenér Rak. “Češi měli hrozně velký tlak, obráncům nemůžu nic vyčítat,“ smutnil gólman Švýcarů Jerome Weber.

Týmu helvétského kříže zlomil vaz až třetí gól, jenž obstaral útočník Bacovský z mezikruží 15 vteřin po začátku třetí třetiny. “Pak už bylo velmi těžké náš tým motivovat,“ přiznal Pico Sébastien, lodivod Švýcarska.

“Řekl bych, že v druhé polovině každé třetiny pokaždé fyzicky nestíhali a třetí branka už je opravdu dorazila,“ souhlasil Trčka.

Zdecimovanému soupeři pak Češi vstřelili ještě dva góly. Jak jinak než zblízka. Na 4:0 nejprve skóroval ve 40. minutě dvojitou dorážkou po přečíslení 3 na 1 Kejř a závěrečnou tečku zařídil přesně o 60 vteřin později kapitán Novák, který využil křížnou přihrávku přes brankoviště od Topolánka.

“Úspěšnost našich dorážek tví v tom, že jsme k tomu vedeni na trénincích. Žádný míček není ztracený a jakákoliv střela na bránu se může kamkoliv odrazit. Máme být vždy minimálně ve dvou lidech kolem tyček. Dneska se to dařilo,“ zaradoval se Trčka.

Další příležitost, kdy prokázat své “dorážkové“ umění, mají Češi v pondělí proti Indii.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž