Yvetta Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová na Memoriálu Alfreda Nikodéma. | foto: Jiří Koťátko, MF DNES

Hlaváčová mrzla, záchranou byl čaj s rumem

Praha - Když Yvetta Hlaváčová plavala ve Vltavě naposled, stěžovala si na studenou vodu, a to byl červen. Přesto se do ní včera ponořila znovu. Nastoupila k tradičnímu Memoriálu Alfréda Nikodéma, nejznámějšímu českému závodu otužilců. "Tehdy jsem plavala 138 kilometrů, dneska jen 100 metrů. To je trochu něco jiného," vysvětlila hvězda dálkového plavání.

Vltavská voda měla včera necelé čtyři stupně a víc než teplota dělal organizátorům problémy silný proud. "Museli jsme trošku upravit trať," řekl rozhodčí Jan Novák.

Proud však Hlaváčové rozhodně nevadil, vždyť v rekordním čase mezi ženami dokázala před časem přeplavat průliv La Manche. Daleko horší to bylo s teplotou. "Začátek byl nejtěžší, mrzly mi ruce a nohy."

Zbytek tratě už takovým problémem nebyl: "Čekala jsem to trošičku lepší, ale 100 metrů je krátká trať, tak jsem se těšila, že to budu mít brzo za sebou. Dopadlo to dobře, jsem živá a zdravá," drkotala po závodě zuby.

Přestože zdolala La Manche i 138 kilometrů ve Vltavě, na delší trať si zatím netroufá: "Na to nemám odvahu."

Později však slíbila, že v příštím ročníku na třísetmetrovou trať nastoupí. Na zahřátí měla recept už letos. "Mám tajně schovaný čaj s rumem. Teď jdu rychle na něj."

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž