Hlaváčková bude odpočívat a studovat

České Budějovice - Nejlepší česká plavkyně Ilona Hlaváčková se vrátila z tříměsíčního tréninkového pobytu v Africe, ale na závodech v Českých Budějovicích předvedla nevýrazné výkony. "Nejela jsem pro nějaké super časy, ale abych zase okusila, co se na závodech děje, abych si připomněla, kde to bolí, protože to byla jen dlouhá doba o trénování," řekla.

Hlavně odpočinek a školní povinnosti - takový bude program nejlepší české plavkyně Ilony Hlaváčkové až do mistrovství Evropy, které se koná druhý květnový týden v Madridu.

Vicemistryně světa v závodu na 50 metrů znak o víkendu prvně od "krátkého" ME v prosinci okusila při Velké ceně Českých Budějovic atmosféru soutěže a do šampionátu už závodit nebude.

Hlaváčková vyhrála tři tratě, ale třeba v závodu na 100 m znak zaostala o téměř tři sekundy za osobním rekordem. "Chtěla jsem jen přijít vidět a závodit," nedělala si velkou hlavu.
 
Původně měla příští víkend závodit na mítinku ve Vídni, ale protože chce zahájit dokončení třetího ročníku dálkového studia FTVS, dala přednost škole. "Ilča musí hlavně odpočívat," přidal se kouč Milan Moravec, jehož svěřenkyně naplavala od začátku roku více než 600 kilometrů ve snaze získat pro olympijský stometrový
znakařský závod coby ryzí sprinterka více vytrvalosti.
 
Má stříbro z MS v Barceloně, je sedminásobnou mistryní Evropy a dvojnásobnou evropskou rekordmankou v krátkém bazénu. "Dlouhá" Evropa je v její kariéře vesměs na druhé koleji. V roce 2000 v Helsinkách byla třetí, ale v Berlíně 2002 chyběla kvůli odpočinku a i letos nepřikládá Madridu nijak velký význam. "Beru to jako zahájení období, v němž lze plnit olympijský limit," má jasno.
 
Evropský šampionát je letos kvůli Aténám o dva měsíce dříve než obvykle. "Bude to mít vliv na úroveň," myslela si Hlaváčková.

Nebojí se, že od dvojnásobného triumfu v Dublinu až do Madridu bude mít jen jeden závod. "Je to o zkušenostech. Na ME zahájím olympijské období a když se mi podaří splnit limit tam, řeknu tisíckrát díky, neboť budu mít klid na trénink," vysvětlila.
 
Z Afriky se vrátila hodně unavená. "A pořád se mě to drží. Věnovala jsem se jen tréninku, ale tady mě čekají další starosti a hlavně škola. Bude to asi trvat trochu déle, než se srovnám," věděla. "Potřebuji se dostat do nějakého režimu," plánovala. Na FTVS si nyní bude "hrát na studenta." "Chci ten třetí ročník dokončit stůj co stůj, už žádné rozkládání a úlevy," řekla.
 
V hlavě má jen Atény, chce uspět v závodu na 100 metrů, třebaže jí je bližší poloviční závod. Ten ale v olympijském programu chybí. "Co po olympiádě? Nevím a je to nepodstatné," prohlásila plavkyně Bohemians Praha.

V druhém polovině roku jsou "krátká" MS v Indianapolisu a ve Vídni. "Nekoukám dál, než do srpna," uvedla. "Vlastně, když nestihnu do olympiády dodělat školu, program bude jasný. Chci být vzornou školačkou," smála se.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž