Házenkářky Zory zaskočily favority

Olomouc - Extraligové házenkářky DHK Zora Olomouc vyhrály na domácí půdě mezinárodní turnaj – Memoriál Evy Dostálové a Jana Gogola. Vítězství domácího celku bylo poměrně překvapivé, když za favority byly považovány oba polské celky – Lubin a Gliwice. S oběma si však Zora poradila a prohrála pouze s Chiranou Bratislava.

"Tento turnaj na sto procent splnil naše očekávání. Děvčata sehrála náročná utkání a vypořádala se s tím velmi dobře," pochválil vítězky asistent olomouckého trenéra  Libor Malínek. "Všechny jsme překvapili, protože s naším vítězstvím nikdo nepočítal," přiznal Malínek.

Jedno z nejkvalitnějších utkání celého turnaje sehrály olomoucké házenkářky s Lubinem, semifinalistou letošního poháru EHF, v jehož sestavě lze najít několik reprezentantek Polska a Ukrajiny. Polský tým však v závěrečném zápase vůbec poprvé na turnaji prohrál, právě s domácím celkem 19:20. Tento zápas nakonec rozhodl o celkovém prvenství.

Přitom v první polovině úvodního dějství Polky získaly pětibrankový náskok (7:2) a zdálo se, že zápas bude jejich jednoznačnou záležitostí. Domácí celek dokázal ztrátu postupně zlikvidovat a v poločase již vedl o jednu branku (11:10).

Po přestávce si Zora udržovala několikabrankový náskok, který však v závěru Lubin stahoval. Tři minuty před koncem se polskému týmu naskytla šance přesilovky, během níž snížil  na rozdíl jedné branky, ale Zora již vítězství uhájila.

Olomoucké házenkářky začínají extraligu 8. září na půdě Plzně a v nadcházející sezoně pomýšlejí na uhájení medailových pozic, když bronzový kádr zůstal přes letní přestávku beze změn. Před extraligou ještě odehrají dvoudenní turnaj v Bratislavě.

Výsledky DHK Zora Olomouc na Poháru míru: DHK Zora Olomouc - Lubin 21:20, Chirana Bratislava 16:18, Štart Bratislava 31:18, Gliwice 26:24.

Martina Šašková, házenkářka Zory Olomouc, přihrává během utkání na Memoriálu Evy Dostálové a Jana Gogola

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž