Jana Komrsková

Jana Komrsková - Gymnastka Jana Komrsková | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Gymnastka Komrsková zkusí na domácím šampionátu nový skok

  • 0
Jana Komrsková se poprvé ve finále na přeskoku pokusí předvést přemet salto skrčmo s trojným obratem. Skok, který momentálně ve světové špičce skáčou asi jen tři další závodnice. tak by mohla znít pozvánka na mistrovství republiky ve sportovní gymnastice mužů a žen v Brně.
Ačkoliv brněnská rodačka Komrsková stále platí za dlouhodobě nejlepší českou sportovní gymnastku, mezi hlavní favoritky nepatří.

"Tou největší je určitě zástupkyně domácího Sokola Brno I Kristýna Pálešová, která bude kvůli problémům se zápěstím letos závodit poprvé,“ uvedl trenér českých sportovních gymnastek Stanislav Vyzina.

Mezi nejlepší by se podle něj měla prosadit rovněž Veronika Ožanová a další dvě Brňanky Eva Verbová a Jana Šikulová. Pro Šikulovou, Ožanovou a Komrskovou, která v Brně ovšem nastoupí pouze ve finále přeskoku a na kladině, představuje republikový šampionát zároveň generálku na letní světovou univerziádu v Bělehradě. Tam všechny tři gymnastky odlétají příští neděli.

Odobrý výsledek však budou usilovat všechny ženy. Bojují o nominaci na nadcházející mistrovství světa v Londýně. Naopak pro muže platí brněnské mistrovství za vrchol sezony.

O tom, kdo poletí do Londýna, je rozhodnuto. "Dohodli jsme se, že to bude Martin Konečný, protože on jediný má šanci se tam prosadit. Ostatní závodníci se soustředí na světový pohár a raději se budou připravovat na mistrovství Evropy,“ vysvětlil reprezentační trenér Jan Caska.

Podle něj by měl Konečný i v Brně potvrdit post české jedničky. O místa za ním by měli usilovat především Petr Smejkal, David Vyoral, Jiří Bomer nebo domácí Jakub Suchánek.

Závodu se účastní i čtyřicetiletý Petr Novák, který je jeho nejstarším účastníkem, nebo Brňan Milan Krejčí, jenž je o čtyři roky mladší a s gymnastikou už jednou skončil. "Věnoval se exhibicím v Las Vegas, ale pak se vrátil. Po nemoci začal znovu cvičit a v Brně se chystá na celý šestiboj,“ podotkl Caska.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž