Český krasobruslař Michal Březina ve volné jízdě na olympijských hrách. (17....

Český krasobruslař Michal Březina ve volné jízdě na olympijských hrách. (17. února 2018) | foto: AP

Začíná Grand Prix v krasobruslení, uspět zkusí i Březina

  • 0
Jediný Čech se objeví v letošním seriálu Grand Prix v krasobruslení. Michal Březina do něj vstoupí hned v pátek na Americké brusli v Everettu, druhý start pak čeká desátého muže březnového mistrovství světa na začátku listopadu v Helsinkách. Grand Prix vyvrcholí prosincovým finálovým podnikem ve Vancouveru, kam postoupí šest nejlepších v každé kategorii.

Nejzkušenější český krasobruslař sezonu zahájil v září v Salt Lake City. V krátkém programu i ve volné jízdě se mu vydařily kombinace čtverného salchowa s dvojitým toeloopem a navzdory chybám v závěru volné jízdy skončil druhý za Kanaďanem Namem Ngyuen.

Nathan Chen

Juzuru Hanju

Ťin Po-jang

Michal Březina

S tím se utká i na Americké brusli, kde ale bude největším favoritem Březinův kolega ze stáje Rafaela Arutjunjana Nathan Chen. Úřadujícího mistra světa by měl vyzvat zejména jeho americký krajan Vincent Zhou, juniorský světový šampion z roku 2017.

V Helsinkách, kde se závod Grand Prix uskuteční poprvé, se Březina utká mimo jiné s olympijským šampionem Juzuruem Hanjuem z Japonska, bronzovým medailistou z MS Michailem Koljadou z Ruska nebo s Číňanem Ťin Po-jangem, který má světové bronzy z let 2016 a 2017.

Alina Zagitovová

Jevgenija Medveděvová

V ženské části Grand Prix budou sledované zejména olympijská šampionka Alina Zagitovová a dvojnásobná mistryně světa Jevgenija Medveděvová, jejichž cesty se v létě rozešly. Zatímco Zagitovová nadále trénuje v Rusku pod vedením Eteri Tutberidzeové, Medveděvová se odstěhovala do Kanady za Brianem Orserem.

Medveděvová pojede Kanadskou brusli a závod v Grenoblu, Zagitovová byla nasazena na podnik v Helsinkách a domácí Rostelecom Cup. Přímý souboj by je tak mohl čekat až ve finále, kam by obě měly podle papírových předpokladů postoupit.

Grand Prix vynechává úřadující světová šampionka Kaetlyn Osmondová z Kanady. Naopak ve startovních listinách závodů ve Finsku a ve Francii figuruje jedenatřicetiletá Italka Carolina Kostnerová, u které se předpokládalo, že po jarním MS v Miláně skončí.

Ruský sportovní pár Evgenia Tarasovová, Vladimir Morozov.

V kategorii sportovních dvojic mohou při absenci olympijských šampionů a mistrů světa Aljony Savchenkové a Bruno Massota dominovat Rusové Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov. Na výkonnostní vzestup z posledních sezon budou chtít navázat Francouzi Vanessa Jamesová a Morgan Cipres.

Mezi tanečníky se očekává nadvláda trojnásobných světových šampionů Gabrielly Papadakisové a Guillaumea Cizerona z Francie.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž