Fučík zlomil šestnáct let starý český rekord

Plzeň, Jihlava - Tři stříbrné medaile a dva nové český dorostenecké rekordy si přivezl z republikového plaveckého šampionátu jihlavský závodník Tomáš Fučík. Osmnáctiletý znakař pokořil šestnáct let staré maximum Pavla Vokouna na stometrové trati o 25 setin. Hodnota nového rekordu je 56,58. Na padesátce zlepšil nejlepší čas o tři desetiny vteřiny a do tabulek se zapsal výkonem 26,18.

Přitom Fučík odjížděl na mistrovství pouze s tím, aby získal dvě medaile: právě na padesát a sto metrů. To splnil, pokaždé byl druhý. Navíc zaplaval skvěle i dvoustovku a také na ní bral stříbro.

"Tomáš se na 200 metrů moc nepřipravuje, takže nikdy nevím, jak to zaplave. Tentokrát to šel velmi slušně, ale přece jenom časy na padesátku a stovku byly hodnotnější," vrátil se k rekordům trenér JPK Axis Petr Ryška. Fučík zvládl svoji nejslabší trať za 2:03,91.

Do konečného hodnocení šampionátu výrazně zasáhl i další jihlavský plavec Jan Široký. Tomu vyšla zejména sobota, kdy měl na programu 100 metrů prsa.

"Plaval opravdu výborně. Skončil druhý za Málkem, který je tady legendou. Dá se říct, že ho i docela prohnal," pochválil svého svěřence Ryška. Ve finále zaplaval Široký čas 1:03,03.

Také on měl v plánu ještě 50 a 200 metrů. Na obou tratích dohmátl šestý. Dvoustovku zvládl za 2:17,76 a padesátku za 29,54.

"Prsaři šli hodně nahoru a celé startovní pole bylo hodně vyrovnané a našlapané. Honzovi chybělo k medaili pouze pár desetinek. I tak jsme ale spokojení, hodně se zlepšil," uvedl Ryška.

Kromě obou medailistů odjeli na mistrovství republiky do Plzně ještě mladí závodníci Věra Czebeová a Libor Kuchyňa. Také oni udělali svému trenérovi radost.

Czebeová byla devátá na 200 metrů znak za 2:25,23. O jednu příčku si pohoršila jak na padesátce tak i stovce. Pokaždé doplavala desátá. Kratší trať zvládla za 31,18, delší v čase 1:07,44.

"Jsou to její letošní nejlepší výkony. Vypadá to, že se začíná dostávat do lepší formy," řekl Ryška. Kuchyňa plaval 1500 metrů volným způsobem za 16:28,90 a dohmátl devátý. "Je to jeho malý osobák," okomentoval výkon trenér.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž