Tomáš Fučík

Tomáš Fučík - Tomáš Fučík. | foto: MF DNES

Fučík si zajistil účast na mistrovství Evropy

Jihlava - Měl být hlavním želízkem v ohni a očekávání trenéra jihlavských plavců splnil více než na sto procent. Tomáš Fučík na víkendovém zimním mistrovství republiky v Plzni získal čtyři cenné kovy. "S tím, že Tomáš, jako náš hlavní tahoun mezi dospělými přiveze nějaké medaile, jsme počítali. Samozřejmě jsem ale rád, že dvakrát dokázal i vyhrát," říká ke zlatým medailím na 100 metrů znak a polohový závod kouč Petr Ryška.

Při pátečních rozplavbách navíc Fučík, jenž na západě Čech dokázal získat i stříbro a bronz na znakařských tratích, splnil B limit na mistrovství Evropy na stovce polohově, časem 55,87.

"Pro Tomáše to bude první seniorský evropský šampionát," upřesňuje Ryška. "Je mu dvacet, což je tak akorát, aby v seniorské kategorii takhle pokračoval i dál." Dvacetiletý závodník, který se od léta připravuje pod vedením trenéra Jaroslava Strnada ve středisku v Praze, je přitom spíše znakařským specialistou.

"Na polohovku jsme ho v Plzni nasadili s tím, že by měl splnit právě ten limit," prozrazuje Ryška. "Zdál se nám přijatelný. Nebyl totiž tak těžkej, jako na ty znaky."

Mistrovství Evropy se koná příští víkend v Terstu. Kromě Fučíka, jenž by se v Itálii měl představit nejen na 100 metrech polohového závodu, ale i na 50 metrech znaku a 50 metrech motýlka, si nominaci vybojovalo dalších sedmnáct českých reprezentantů, včetně bývalé jihlavské závodnice, třiadvacetileté Aleny Nývltové.

Další cenný kov pro jihlavské barvy v Plzni získala Hana Marková, která bronz ze znakařské dvoustovky doplnila o čtvrté a páté místo v závodech volným způsobem.

"Hanka zaplavala velmi dobře," pochvaluje si jihlavský trenér.

"Ve finále byla ještě Zuzka Zadinová, která byla na 200 metrů motýlek osmá. Dařilo se ale třeba i Kláře Kučerové, jejíž časy také byly velmi dobré."

Další závody čekají jihlavské plavce už o tomto víkendu ve Zlíně.

"Na Velkou cenu však pojedou jen tři kluci - Rambousek, Reiterman a Trnka. Ostatní budou mít volno," vysvětluje Ryška.

Vrchol podzimní části sezony totiž jihlavský klub teprve čeká. V polovině prosince se nejprve konají republikové šampionáty juniorů a poté dorostu. A právě zde se očekávají hlavní medailové úspěchy.

"Očekávám jednak nějaké tituly a jednak dost medailí," určuje jasný úkol Ryška. "Nechci plácnout nějaký počet, ale dost pro mě znamená více než deset."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž