Amant Gris s žokejem Markem Stromským na Taxisu.

Amant Gris s žokejem Markem Stromským na Taxisu. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Favoritu Amantovi pomáhal před Velkou pardubickou také fyzioterapeut

  • 0
Když startoval bělouš Amant Gris ve Velké pardubické poprvé, hned ukázal, jak skvělý je to bojovník. Většinu dostihu sám odvodil a před sebe nepustil nikoho ani v cílové rovině. Jenže vzápětí přišla diskvalifikace kvůli tomu, že jeho jezdec, žokej Marek Stromský, objel jeden z otočných bodů na dráze z nesprávné strany.

Při loňském druhém startu byl Amant Gris, jehož ve Velkých Karlovicích připravuje Radek Holčák pro stáj Hřebčín Albertovec rodiny Hájkových ze Štěpánkovic na Opavsku, znovu velmi blízko triumfu. Ovšem ve vypjatém finiši na cílové rovině prohrál bělouš o nejmenší možnou vzdálenost, tedy o nos s Tiumenem, jehož sedlal velezkušený Josef Váňa.

"A loni se ve Velké Amant extrémně vydal ze sil. Na rekonvalescenci potřeboval delší čas," povídal Radek Holčák. "A letos ho to moc nebavilo. V práci neoslňoval, ale má obrovské srdce. Věřím tomu, že na doma si zase neschová nic," říkal trenér před nedělním startem Velké pardubické.

Do ní už půjde Amant Gris nažhavený. "Je vyspělý, přesně odhadne, kdy je říjen," líčil Radek Holčák. A hlavně, dvanáctiletý bělouš je naprosto fit. "Měl zablokovanou krční páteř. Přijel sem specialista fyzioterapeut a spravil to. Gumovým kladivem dal pár úderů do krku. Amant líp cválá, má lepší koordinaci. A zvedl se i psychicky, chce bojovat," pravil trenér. "Věřím, že ve Velké neřekl poslední slovo."

Přesto všichni kolem Amant Grise vědí, že k úspěchu ve Velké pardubické bude třeba i štěstí. "Snad nám bude tentokrát přát," doufá žokej Marek Stromský. "Hlavně aby koně byli v pondělí zdraví ve stáji," dodal Radek Holčák.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž