Fabiána Bytyqi (vlevo) se utká v Berlíně o světový titul s Tinou Rupprechtovou.

Fabiána Bytyqi (vlevo) se utká v Berlíně o světový titul s Tinou Rupprechtovou. | foto: www.sesboxing.de

Bytyqi v Berlíně popáté obhajuje světový titul. Jsem lovec! vzkázala soupeřka

  • 1
Lezla po horách, střídmě oslavila Vánoce, maskovala si monokl z přípravy, shazovala dvanáct kilogramů, na Nový rok si zaběhla půlmaraton. Teď už je neporažená ústecká boxerka Fabiána Bytyqi vyladěná na pátou obhajobu světového titulu organizace WBC. V sobotu bude v Berlíně čelit domácí Tině Rupprechtové.

„Příprava byla náročná jako každá, ale všechno šlo podle plánu, sparingy dobré. Cítím se přichystaná!“ vzkazuje soupeřce, kterou už potkala na středeční tiskové konferenci v německém hlavním městě. Se svým trenérem Lukášem Konečným tam vyrazili na otočku.

Poperou se v atomové váze do 46,2 kilogramů, obě soupeřky musely před zápasem hubnout. Bytyqi obvykle mívá 58 kilogramů, proto o Vánocích omezila hodování. V pátek je na programu vážení, v sobotu po deváté večer jejich titulový zápas.

„Studovala jsem její techniku, má tlačivý styl, protože je menší. Musím si pohlídat její zadní hák, taktiku přizpůsobíme během zápasu. Chci si ho užít a pěkně si zaboxovat. Můj trenér mě skvěle připravil,“ hlásí dobře naladěná Andělská pěst.

Tiny Tina neboli Mrňavá Tina, jak se Rupprechtové přezdívá, měří jen 152 centimetrů, tedy o 12 méně než Bytyqi. Zatímco Češka ještě neprohrála a má bilanci 20 výher, 2 remízy, Němka po 12 vítězstvích a jedné remíze musela skousnout první krach. Loni v březnu podlehla na americké půdě domácí Estradové ve sjednocovacím zápase o tituly organizací WBC a WBA. Teď se posunula o váhu níž.

Ruším Vánoce! Boxerka Bytyqi bude obhajovat světový titul proti Mrňavé Tině

„Je hodně úspěšná, několikanásobná nejlepší boxerka Německa, ale kdo v titulových zápasech není? Nějak mě to nestraší,“ zůstává v klidu Bytyqi. „Popravdě, těším se!“

Rupprechtová na tiskové konferenci hlásila: „Nebyl velký problém přejít na atomovou váhu. Měla jsem to v úmyslu už dlouho. V tomto zápase jsem lovec, podle toho bude vypadat můj výkon. Musíme konečně získat světový pás pro Německo, ať motivujeme náš ženský box.“

Osmadvacetiletá česká boxerka s kosovskými kořeny po tátovi na podzim podepsala po odmlce znovu smlouvu s německou stájí SES Boxing, platí na rok. Dává jí to jistotu a mohla zvolnit v práci, byť toho má stále dost. Věnuje se profesi ergoterapeutické asistentky, zároveň dělá pro Inovační centrum Ústeckého kraje a ještě studuje ekonomiku a management na ústecké univerzitě.

V berlínské Verti Music Hall uslyší i české hlasy. „Jede tam rodina a pár kamarádů. Němka bude mít v Německu logicky větší podporu, ale večer pořádá moje stáj SES Boxing, takže částečně domácí budu i já. A když hala křičí, je mi jedno, jestli moje, nebo soupeřky jméno. Na to já nehraju,“ nestresuje se.

Fabiána Bytyqi (druhá zleva) se utká v Berlíně o světový titul s Tinou Rupprechtovou. Vlevo trenér Lukáš Konečný.

Bytyqi drží pás mistryně světa WBC od září 2018, kdy porazila Britku Castleovou. Pak ho obhajovala výhradně proti Mexičankám. Poprvé proti Varagasové, podruhé proti její krajance Arrazolové. Titul jí zůstal i po remíze s Corzovou. S ní si v dubnu 2023 dala repete a dominantním výkonem v odvetě umlčela pochybovače.

Nyní se jí do cesty postavila o čtyři roky starší bývalá světová šampionka Rupprechtová. „Když zápas dobře dopadne, třeba se otevře šance zaboxovat si venku. Nad porážkou nepřemýšlím, ale kdyby to nevyšlo, třeba se posunu o váhu výš. Každopádně ještě chviličku boxovat budu.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž