Evropu zaplavili hráči z ciziny. Co s tím?

P r a h a - Anglickou ligu vede Chelsea. Čím je však tento klub anglický vyjma tradice? Při sobotní lize vyběhla na hřiště jedenáctka: De Goey (Niz.) - Ferrer (Šp.), Lambourde (Fr.), Leboeuf (Fr.), Le Saux - Petrescu (Rum.), Wise, Di Matteo (It.), Babayaro (Nig.) Vialli (It.), Zola (It.). Střídal Nor Goldbaek. Tedy jen dva Angličané. A bylo by jich ještě méně, kdyby mohli hrát Francouz Desailly nebo Ital Casiraghi.

Fotbalisté ze zemí Evropské unie mohou volně putovat po západní Evropě, protože nejsou považováni za cizince. Neplatí na ně limity, jež měl dříve každý klub pro zahraniční hráče.

Počítají se jen ti mimo EU. Pohyb hráčů umožnila EU poté, kdy byl v prosinci 1995 právně uzavřen případ Bosman, který umožňuje hráčům po vypršení smlouvy odejít z klubu bez finanční náhrady. Předtím mohli v klubech jednotlivých zemí nastoupit v jednom mistrovském zápase většinou nejvýše tři krajánci.

"Chtěl bych vrátit fotbal do starých kolejí," prohlásil Gerhard Aigner, sekretář Evropské fotbalové asociace. Jak vytvoří limit cizinců, však netuší.

Západní fotbal je ale přeplněn i hráči ze zemí mimo EU. Už neplatí, že si kluby vybírají jen sladké rozinky, ale sahají i po hráčích, kteří jsou srovnatelní s domácími.

"Rusové, Ukrajinci, Chorvati, Afričani a další se sem vrhají jako kobylky. Časem určitě přijdou nějaká opatření," předpovídá mezinárodní manažer Pavel Paska, který žije v Norimberku. "Příklad se možná bude brát z Anglie." Tam nyní vezmou hráče ze země mimo unii jen v případě, že odehrál 20 mezistátních zápasů, z toho tři čtvrtiny během posledních dvou let.

Jak roste počet cizinců, dokládají čísla z Německa. V bundeslize hrálo roku 1965 jen pět krajánků, na začátku 90. let už kolem padesáti a teď skoro čtyřnásobně víc. Německo proto připravuje stanovy, podle nichž minimálně šest ryzích Němců musí v každém ligovém zápase nastoupit za klub od začátku.

"Dnešní velkokluby jsou cizinecké legie. Možná v kabině ani nevládne domácí řeč," říká s úsměvem internacionál Josef Masopust.

Fotbalový svět je plný kosmopolitních týmů. Jedni z prvních, kdo se touto cestou vydali, byli Glasgow Rangers. Teď mají mezi 21 hráči jen sedm Skotů. V Barceloně si možná kolonie Nizozemců brzy uzákoní svoji řeč. Tvoří ji trenér van Gaal, jeho tři krajané - asistenti včetně Ronalda Koemana a po přestupu bratří de Boerů i osm hráčů.

V anglické lize už mají ligová kola, v nichž hrálo víc cizinců než domácích. Stejný problém hrozí Itálii. "Každou neděli vidím v prvoligových zápasech sotva pět Italů v jednom týmu. To ničí domácí talenty," varuje Dino Zoff, trenér italského národního týmu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž