Momentka z dostihového mítinku v Kolesech

Momentka z dostihového mítinku v Kolesech | foto: Martin Veselý, MAFRA

Trenérky vysílají do Evropského poháru své koně, sprintera a vytrvalkyni

  • 0
On - valach Worth Choice sprinter. Ona - klisna Wellunca vytrvalkyně. On připravovaný v rovinách kladrubského Polabí. Ona polyká tréninkové dávky v kopcích Železných hor. Zcela odlišní koně trénující ovšem v pardubickém regionu patří k české špičce na svých distancích. V sobotu je čeká letošní rovinový vrchol, každého ovšem ve své disciplíně. Při startu na Evropském poháru žokejů budou patřit k favoritům.

„Těším se, v tréninku vypadal dobře, do třetího místa bych s valachem chtěla být,“ přiznává trenérka pětiletého hnědáka Worth Choice Štěpánka Myšková.

Tento valach stáje Vasury Kolesa působí v Česku první sezonu. V seznamovacím startu na 1 600 metrů skončil pátý, pak však obě sprinterské zkoušky vyhrál. Nepovedl se pouze ten poslední start v Německu. „Žokej přiznal, že mu dostih zkazil, vzal ho zpátky, protože se mu zdálo, že jede moc rychle,“ říká trenérka Myšková.

Tentokrát si mohla jako trenérka koně s druhým nejlepším handicapem vybírat mezi zahraničními žokeji, kteří se utkají o Evropský pohár. Sáhla po Italovi Antonio Fresu, který patří mezi mladé žokeje a velké světoběžníky, nedávno zvítězil v Maďarsku na koni trenéra Václava Luky Markoni LP.

Třicetiletého žokeje s 500 vítězstvími na kontě si zvolila pro klisnu Welluncu také trenérka Hana Kabelková. „Fresu má nyní skvělou formu, závodiště zná a rozhodla také zkušenost, kterou jsem s ním při Evropském poháru žokejů měla. Jezdil mi tehdy ne úplně jednoduchého koně a poradil si s ním náramně,“ říká Kabelková.

Ryzka stáje Epicos loni při Evropském poháru žokejů ovládla překvapivě dostih klisen, když přišla skvělou koncovkou. Poslední dostih v Karlových Varech vyhrála a naznačila, že před podzimním vrcholem jde forma klisny českého chovu nahoru. 

„Hlavně je třeba ji dobře usadit, aby nebyla hektická. Dostih šesti koní bude zřejmě hodně taktický,“ myslí si Kabelková.

Kromě ní a Myškové bude na umění italského mladíka v sedle spoléhat také němčická trenérka Helena Vocásková, která do dostihu dvouletých posílá hnědku Porcinellu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž