Primátorky 2009: osmiveslice Dukly

Primátorky 2009: osmiveslice Dukly | foto: Ivana Roháčková

Dukly se nebojíme, to spíš velké vody, říká šéf Cambridge před Primátorkami

  • 0
Od 3. dubna, kdy porazili v Londýně na Temži Oxford, veslaři Cambridge neseděli na osmě. Přednost dostala škola. V Praze se teď sešla polovina dubnové vítězné sestavy, doplněná o několik náhradníků. Tohle že má být konkurence 30 let neporažené Dukly v nedělních primátorkách?

"Víte, v Cambridgi sázíme na vítěznou filozofii, i proto klub historicky vede na Oxfordem 80:75 v počtu vítězství," připomíná novozélandský trenér univerzitní lodi Chris Nilsson. "Funguje to tak, že v loděnici píšeme na čestné místo jména všech posádek - vítězných i poražených. A mezi těmi druhými nikdo nechce být."

97. ročník primátorek

Nejslavnější česká veslařská regata se koná v neděli v Praze na Vltavě.
Cíl je naproti Smíchovské pláži.
Vstupné: zdarma.
Hity programu:
10.45 skif žen
11.30 osma žen
11.45 skif mužů
12.00 osma mužů

Ani síla profesionálů z Dukly není pro studenty z Cambridge žádným strašákem: "Mám mezi českými veslaři hodně kamarádů a mám spoustu informací o tom, jak je Dukla dobrá. Měli jsme náročný studijní program, ale individuálně jsme natrénovali dost. Nemám strach, že bychom nestačili," prohlásil sebevědomě americký šéf lodi Deaglan McEachern.

Handicap nevidí ani v tom, že kvůli nominačním závodům anglické reprezentace nemá k dispozici Angličany z vítězné bitvy s Oxfordem.

Britský občan dorazil do Prahy jen jeden, pod vedením novozélandského trenéra a australské kormidelnice tak vyzvou Duklu tři Kanaďané, dva Američané, Australan, Brit a Němec.

Sestavu Cambridge straší před primátorkami jen dva "detaily": velká voda a zrádná zatáčka pod Vyšehradem.

Zhruba čtyřnásobný průtok Vltavy oproti normálu by se měl do neděle lehce snížit a zatáčku mladá kormidelnice důkladně studovala s pomocí zkušeného českého kormidelníka z motorového člunu.

"Němečtí mistři světa naši nabídku na prohlídku zatáčky předloni odmítli a pak prohráli," vzpomněl předseda veslařského svazu Jiří Kejval.

O místo v lodi Cambridge bojuje i Čech

Rudolf Píša, 23letý student chemie z Třebíče, bojuje v Cambridgi o místo v elitní lodi tamější univerzity. Zatím marně. MF DNES popsal, jak to chodí.

Jak se člověk stane studentem a veslařem Cambridge?
Stačí se ve škole soustředit na to, co vás baví, a být ochotný obětovat i část volného času. Na chemické olympiádě v Koreji jsem potkal mentora anglického týmu, který mě teď učí. Podařilo se mi posléze uspět u interview – to tu mají místo zkoušek.

A to veslování?
To je je zde velice populární, naprostá většina studentů to aspoň jednou během studií vyzkouší. Dřív jsem dělal judo a atletiku, ale možnost pokusit se reprezentovat Cambridge proti Oxfordu mě chytila.

Jakou máte šanci ten závod jet?
Šance tu určitě je. Výběr posádek je celoroční. Oficiální testy jsou na trenažérech: dva kilometry na začátku roku a pět před Vánocemi. Hlavní výběr se odehrává v lednu v lodích na soustředění ve Španělsku.

Co obnáší být veslařem v Cambridge?
Hlavní motivací pro každého, kdo se dostane na Cambridge, je studium. Kombinace tréninku dvanáctkrát týdně a přednášek je náročná. Díky štědrým sponzorům je v klubu skvělé zázemí a většina výdajů na veslování je pokryta. Mé jediné útraty navíc spojené s veslováním byly za jídlo. Někdy mi připadalo, že jsem jen jedl, učil se, vesloval a spal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž