První kvalifikace na Velkou pardubickou přilákala ostřílené matadory

  15:01
Není na co čekat, řekli si trenéři a v sobotu ve 14:45 pošlou devět koní zajistit si právo startu ve Velké pardubické. Bez přípravného rozehřívacího dostihu absolvuje ostrý test hned šest z nich. Je ale nutné dodat, že všichni tito koně jsou protřelými skokany, takže je zvolený závodní model zase tolik nezaskočí.

V CÍLI. V cíli Vítěze poslední Velké pardubické Mr Spexe provede kurzem v I. kvalifikaci místo zraněného Lukáše Matuského Jan Odložil. | foto: Hana Vytopilová

Kvůli drobnému zranění škrtla na poslední chvíli stáj Lokotrans loňského vítěze Velké pardubické Mr Spexe. V úterý ukončil dostihovou kariéru valach Evžen, který patřil k favoritům první kvalifikace. Přetrvávající zdravotní problémy nohou jej však poslaly do předčasného důchodu.

Zbylý trojlístek koní už má výhodný start za sebou. Například Argano se rozcvičil při Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem, kdy si pěkným závěrem zajistil třetí místo. „Výsledek nebyl až takový, jaký jsem si představoval, ale kůň se proběhl, nikde jsme se nesrazili. Navíc Lysá ho vždycky posune v přípravě,“ řekl žokej a trenér v jedné osobě Martin Liška.

Program

I. kvalifikace na 133. Velkou pardubickou


Kdy:
v sobotu 20. května Kde: dostihové závodiště Pardubice
Vstupné: základní 150 Kč, zlevněné (mládež do 18, studenti do 26 a senioři nad 60 let) 80 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí, až 3 děti) 400 Kč, děti do 10 let zdarma

1. dostih 13.00
2. dostih 13.35
3. dostih 14.10
4. (hlavní) dostih 14.45
5. dostih 15.20
6. dostih 15.55
7. dostih 16.30

V Pardubicích se představil i String, který tu v květnu skončil s žokejem Markem Stromským šestý.

„Je to nabitá kvalifikace. Ale nám to nevadí. Na startu jsou samí zkušení koně, těšíme se na výborný dostih. Posílám do něj outsidera, který byl na marodce. Pole těchto vynikajících účastníků nám řekne, zda se můžeme popasovat s těmi nejlepšími. Toto srovnání potřebujeme,“ řekl velkokarlovický trenér Radek Holčák.

Vysoko míří i talentovaný Chelmsford

Vítězně už letos zaběhl slovenský zástupce Paris Eiffel, jemuž se dařilo na krátké trati ve slovenských Šuranech. Medailistou z Velké pardubické je rovněž Player (ž. Novák), svěřenec Lenky Kvapilové v ní totiž v roce 2020 skončil druhý. Dobře si vedl rovněž loni, kdy ovládl srpnovou kvalifikaci a ve vrcholu sezony obsadil čtvrtou příčku.

Podmínky kvalifikace jsou přísnější


V minulosti se často stávalo, že vítěz kvalifikačního dostihu už v cíli krokoval a mával tribunám, zatímco ti poslední zvolna vycházkovým cvalem mířili k cílovému mezníku. S tím už je konec. Od letoška musí každý uchazeč předvést něco ze svého umu.
„Zatímco doposud stačilo kvalifikační dostih dokončit, nyní je nutné umístit se do 5. místa, nebo kvalifikační dostih dokončit s maximálním časovým odstupem na vítěze 20 vteřin. Chceme tak prověřit kvalitu a připravenost koní do náročného dostihu, jakým Velká pardubická je,“ ozřejmil změny v hodnocení kvalifikačních kritérií ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.
Na absolvování bez pádu a vybočení a nově tedy 20 vteřin od vítěze mají koně a jezdci čtyři pokusy. Ovšem druhý kvalifikační test bude kratší, ale dotace tučnější. Poběží se o rovný milion korun, který má přilákat zahraniční účastníky zejména z Francie, a nabídnout jim možnost „naučit“ se specifika pardubické dráhy dříve, než při samotné Velké pardubické. Do budoucna si Dostihový spolek pohrává s myšlenkou, že zkrátí poslední kvalifikaci.Standardně se tento dostih běhá na 5800 metrů, ovšem zářijový termín je již blízko samotné Velké pardubické.
„I favoritům se z různých důvodů stane, že se jim nepodaří během tří předchozích možností získat vstupenku na start Velké pardubické získat. Myslím si, že je zbytečné takhle dlouhou vzdálenost běhat 4 týdny před Velkou pardubickou,“ řekl Müller.

Stanislavem Popelkou připravovaný Lombargini (ž. Faltejsek) v loňské Velké pardubické z šestého místa ztrácel výrazněji, ovšem předloni zazářil vítězstvím rovněž v srpnové kvalifikaci.

Do pořadí na předních místech se bude snažit promluvit i dvojice sedmiletých koní. Zvlášť Josefem Váňou starším připravovaný Chelmsford (ž. Kratochvíl) platí za velký talent, když po dvou vítězstvích na mítinku Velké pardubické loni jen o hlavu prohrál v Ceně Labe. Kvalifikaci si každopádně vyzkouší poprvé. To Godfrey (Vyhnálek) už startoval v loňské závěrečné kvalifikaci, ale ta pro něj v podstatě skončila zastavením na malých zahrádkách. Na mítinku Velké pardubické ovšem svěřenec Dalibora Töröka složil reparát vítězstvím v trojkovém handicapu.

Ostatní mohou hlavně překvapit. Slovenský Kaiserwalzer nicméně předloni zvítězil v poslední kvalifikaci — v dostihu ho po bezmála dvouleté pauze povede sám trenér Jaroslav Brečka. Dulcar de Sivola (Borč) se pak už čtyřikrát dostal do cíle Velké pardubické, přičemž loni své maximum vylepšil sedmým místem.

Z Evžena je dostihový důchodce

Na startu se měl objevit také Evžen z tréninkové centrály manželů Myškových. Ti ale devítiletého valacha, který loňskou sezonu po zranění nohy vynechal, nakonec škrtli. „Evžena čeká po domluvě s jeho majiteli dostihový důchod,“ řekl žokej Jaroslav Myška.

Z rámcových dostihů největší pozornost zasluhuje Cena společnosti Tipsport. V ní se totiž letos poprvé utká výkvět specialistů na krátké krosy, přičemž na start míří všichni medailisté z loňského Poplerova memoriálu. Jeho vítěz Lianel (ž. Myška) navíc v tomto dostihu triumfoval i před rokem. V říjnu na něj přitom mnoho neztráceli slovenský Mr Zuru (ž. Odložil), který s krosy začal teprve loni, ani stálice mezi „sprinterskou“ elitou Medic (ž. Novák).

Zajímavou podívanou slibují rovněž startovní listiny dalších čtyř cross country i jediná klasická steeplechase. V Ceně Služeb města Pardubic se totiž diváci mohou těšit na souboj dvojice Hola Que Tal (ž. Myška) – Naarden (ž. Kratochvíl), tedy koní, kteří už letos získali v Pardubicích suverénní vítězství.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi prohráli s Kanadou, narazí na USA

10. května 2024,  aktualizováno  21.5 22:44

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Zase ti Američané, Čechy čeká odveta. Slováci ve čtvrtfinále vyzvou Kanadu

21. května 2024  15:16,  aktualizováno  23:33

Aktualizujeme Poslední skupinový den určil čtvrtfinálové dvojice na hokejovém mistrovství. Češi, kteří v...

Švédsko - Slovensko 6:1. Seveřané v Ostravě neztratili ani bod

21. května 2024  11:59,  aktualizováno  23:20

Vítězství Spojených států nad Lotyšskem 6:3 dalo finální podobu skupině B mistrovství světa....

Finsko - Švýcarsko 1:3. Fiala poslal Čechy dvěma góly na USA

21. května 2024  11:59,  aktualizováno  23:19

Švýcaři v posledním utkání skupiny A porazili Finsko 3:1 a vyhoupli se před Čechy na druhé místo...

MS v hokeji ONLINE: Češi podlehli Kanadě v prodloužení, ve čtvrtfinále vyzvou USA

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  21.5 23:18

Čeští hokejisté podlehli v posledním zápase skupiny Kanadě 3:4 v prodloužení a skončili na třetí...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....