American Pharoah se pod vedením žokeje Victora Espinozy řítí pro triumf v...

American Pharoah se pod vedením žokeje Victora Espinozy řítí pro triumf v Belmont Stakes. | foto: Reuters

American Pharoah vstoupil do dostihových dějin. V USA získal trojkorunu

  • 0
Fanoušci zámořských dostihů na tuhle událost čekali sedmatřicet let. Slávu si teď vychutnává hnědák American Pharoah, který dokázal jako první kůň od roku 1978 získat americkou dostihovou Trojkorunu. Pod vedením žokeje Victora Espinozy v sobotu zvítězil před 90.000 diváky v Belmont Stakes a navázal na květnové triumfy v Kentucky Derby a Preakness Stakes.

Před ním americkou Trojkorunu zkompletovalo jedenáct koní, dosud naposledy se to povedlo před 37 lety Affirmedovi.

American Pharoah si ve vyprodaném Belmont Parku připsal sedmé vítězství za sebou. Espinozovi vyšel třetí útok na Trojkorunu v kariéře. V roce 2002 ztroskotal s War Emblemem v Belmont Stakes stejně jako loni v sedle California Chrome.

„Když jste dvacet metrů před cílem, to je úžasný pocit. A pak v cíli jsem si říkal, že to snad není pravda,“ rozplýval se Espinoza. „To jak on běhá, jak se odráží, vůbec si nepřipadáte, že je to tak rychlé. Je to jak ve zpomaleném filmu,“ řekl žokej.

Také trenér Bob Baffert si užíval radost z Trojkoruny po předchozích nezdařených pokusech. V roce 1997 mu unikla se Silver Charmem, rok nato s Real Quiet a naposledy s War Emblemem. „Čekalo se na to 37 let, je to úžasné. Pár dnů to potrvá, než to člověku dojde,“ uvedl dvaašedesátiletý kouč, který je členem americké dostihové Síně slávy.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž