Josef Váňa (červená přilba) na trati II. kvalifikace na Velkou Pardubickou v...

Josef Váňa (červená přilba) na trati II. kvalifikace na Velkou Pardubickou v sedle Rabbit Hawk Winga. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Do sedla se vrací Josef Váňa. Pojede Dostihový pohár Josefa Váni

  • 0
Dostihový pohár Josefa Váni. Před třemi lety začala na závodišti v Karlových Varech další dostihová tradice. V premiérovém ročníku se právě ve Dvorech poprvé rozjel třídílný seriál bohatě dotovaných steeplechase o pohádkovou prémii: milion korun. Na úvodní dostih pak navazovaly dalšími díly Pardubice a Most.

Myšlenka uspořádat Dostihový pohár Josefa Váni vznikla již v roce 2012, o rok později se pak společně dohodli Jaroslav Bouček s Janou a Oldřichem Fialovými a Josefem Váňou a začali tuto podporu dostihového sportu v České republice realizovat.

„Napomohly k tomu i pozitivní změny, které v posledních měsících proběhly zejména v Českém svazu chovatelů plnokrevníků a majitelů dostihových koní,“ vysvětloval jeden z aktérů projektu Jaroslav Bouček, významný producent, člen Evropské filmové akademie a především majitel stáje Buc-Film, která s Josefem Váňou jako trenérem spolupracuje.

Do premiérového dostihu odstartovalo třináct koní, mezi nimi i pětice Josefa Váni z tréninkového střediska v Mlýncích a Bohuslavi na Karlovarsku. První si však na milionovou dotaci sáhl Čestmír Olehla a jeho tehdejší svěřenec Khalshani.

„Znamená to pro mě moc. Jsem rád, že Khalshani vyzrál v tak dobrého koně,“ pochvaloval si Olehla.

Aby ne, jak tomuhle valachovi atmosféra festivalových dostihů svědčí, to dokázal i předloni třetím místem a naposledy v roce 2015 si v té době už osmiletý valach dokonce svůj triumf zopakoval, když cílovou pásku protnul s velkým náskokem před jedinou klisnou v poli Sunshine Of Gracie a neustále se zlepšujícím Zeusem.

„Na začátku to nebylo ideální, měl vyvrácenou hlavu, ale potom se do toho dostal a už podruhé mě zachránil,“ řekl o průběhu steeplechase trenér Khalshaniho Pavel Tůma pro web dostihy.cz.

Žokej Lukáš Matuský, který Khalshaniho dostihem provedl, pak doplnil: „První kolo jsem ho nechal v klidu, potom jsem ho posunul na pozici, a když bylo potřeba, tak zabral a podařilo se vyhrát.“

Letos se v Karlových Varech už Khalshani na start Poháru Josefa Váni nepostaví, chystá se však návrat jiné legendy. Šestiletého valacha A Pigalle bude ve steeplechase s dotací čtvrt milionu korun sedlat jezdec, podle nějž nese pohár pro pětileté a starší koně na 4500 metrů jméno: Josef Váňa.

A souboj s Khalsanim? Ten má za sebou úspěšně jeho syn a jmenovec, před měsícem v Meranu v sedle Fafintadenienta. Na tuhle výhru jej coby trenér připravoval právě osminásobný vítěz Velké pardubické a letošní navrátilec do sedla.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž