Dostihový hrdina bojuje o život

  • 5
Kolín nad Rýnem, Praha - Právě ve středu mu bylo 35 let. Ale nevěděl o tom. Nevěděl vůbec o ničem. V umělém spánku, napojený na přístroje, ležel nehybný Peter Gehm na nemocničním pokoji v Kolíně nad Rýnem. Tolik ceněný německý žokej teď bojuje o život, hrozí mu ochrnutí. „Hrůza! Myslím na Petera a říkám si: Aby aspoň chodil,“ říká trenér Čestmír Olehla, jeho český zaměstnavatel.

Gehmovi se stal osudným pondělní trénink v domovských stájích trenéra Christiana von der Reckeho. Mladý kůň s ním v plné rychlosti narazil do ohrady.

Následky byly tragické. Žokej si zlomil hrudní obratel, pohmoždil míchu, protrhl plíci.

Po první operaci jej lékaři stále udržují v umělém spánku. „Proberou ho z něj snad o víkendu, aby rozhodli o další léčbě. Pak teprve budeme moudřejší,“ tvrdí von der Recke.

Zranění páteře může být natolik vážné, že se už nikdy nepostaví na nohy. „Rozhodnou testy hybnosti,“ říká Josef Vraný, Gehmův manažer pro Česko.
Temné zvěsti slyšel i Olehla. „Zpráv je spousta, ale jsou kusé a nezaručené,“ upozorňuje. Gehm pro něj sedlal koně doma i v zahraničí, naposledy v britském Cheltenhamu.

„Je paradoxem, že se mu úraz přihodil při práci, a ne v dostihu jako třeba Pepíkovi Váňovi před lety v Baden-Badenu,“ vzpomněl Olehla těžký pád Josefa Váni, po němž byl v klinické smrti.

V říjnu vyhrál Gehm v sedle Registany počtvrté v řadě Velkou pardubickou, vytvořili traťový rekord. „Šlapala jako ferrari,“ chválil klisnu, dmul se pýchou: „O čtyřech vítězstvích ve Velké se dá jen snít. Pro mě se sen stal skutečností.“

Patřil k nejtvrdším v branži. „Dokáže se vyhrabat z věcí, ze kterých by se jiný nevyhrabal,“ ujišťuje Miroslav Petráň, předseda Dostihového spolku Pardubice.

„Vždycky je naděje,“ doufá i Vraný. Olehla dodává: „Pepík Váňa je důkazem, že žokejové se vylížou z obrovských průšvihů.“

Registana a Peter Gehm si jedou pro druhé vítězství ve Velké pardubické v řadě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž