Velká pardubická

Velká pardubická - Fotím ji každý rok. Letos poprvé jsem použil druhou kameru s dálkovým ovládáním, kterou jsem umístil pod překážky. Vznikly tak netradiční záběry. | foto: Dan Materna

Dnes vrcholí boj koní o právo startu ve Velké pardubické

Čtyřdílný kvalifikační seriál pro 118. Velkou pardubickou se uzavírá. Koně mají poslední možnost vybojovat si právo startu v říjnovém překážkovém vrcholu. Cena Bargiela, jež je závěrečnou kvalifikací, bude hlavním bodem dnešního mítinku v Pardubicích.

O podíl z dotace 200 tisíc korun bude ve steeplechase cross country na 5 800 metrů bojovat desítka koní. Pouze Marka a Shirley však budou usilovat o splnění kvalifikačních podmínek.

Hirsch, Pocci, Kajser a Roosevelt už uspěli dříve. Ascot, Grup, Lakreg a Waterfall dosud nejsou do Velké přihlášeni.

Startovní pole slibuje vyrovnaný souboj o vítězství. Mírným favoritem byl měl být jedenáctiletý Ascot s jezdcem Marcelem Novákem. Předloni skončil šestý ve Velké pardubické, v letošní sezoně běhal zejména v Itálii. V dubnu v Trevisu dokázal zvítězit.

O vítězství by měl bojovat i o rok starší Hirsch (ž. Andrés), jenž v posledních letech startuje výhradně v Pardubicích. Letos si zde doběhl pro druhé místo v Ceně Itálie a v květnové kvalifikaci skončil třetí.

Do okruhu hlavních aspirantů na vítězství se řadí i Roosevelt (ž. Kousek), jehož výsledky po příchodu z Itálie mají stoupající tendenci. Na konci července vyhrál Albertovskou cross country.

A vpředu by měl být i Lakreg (Liška), jenž dokázal na konci června v Pardubicích vyhrát.

V srpnu se totéž povedlo i Poccimu (ž. Bartoš). A do počtu by neměli být ani Kasjer (ž. Myška), Shirley (ž. Stromský) a Marka (Mátl).

V Pardubicích se dnes poběží celkem devět dostihů. V rámcovém programu by měla být nejzajímavější Cena odbytových družstev Mlecoop, jež je generálkou na Poplerův memoriál.

Jeho loňská vítězka Archea bude na startu. A spolu s ní třeba Gernia nebo red Dancer, jenž se po dvouleté pauze vrací na dráhu.

Mítink začíná ve 13.00. Kvalifikace se běží od 15.55.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž