Další český baseballista zkusí dobýt Ameriku

Brno - Český baseball je sice stále amatérský sport, ale už se může pyšnit čtyřmi profesionály. Smlouvu s klubem zámořské Major League Baseball (MLB) totiž podepsal hráč brněnských Draků Jakub Hajtmar, který tak následuje další brněnské baseballisty Pavla Budského a Jakuba Toufara a ostravského Petra Čecha.

Hajtmara si vyhlédl skaut Minnesoty Twins na měsíčním kempu v Itálii, kterého se zúčastnilo šest desítek vybraných hráčů z Evropy a Afriky. Smlouvu s některým z týmů MLB však dostali jen dva.

"Vidím to jako obrovskou šanci splnit si svůj sen. Udělám, co budu moct, abych si jednou zahrál Major League," řekl Hajtmar.

Devatenáctiletého polaře jedenáctinásobných mistrů republiky si všiml skaut Minnesoty Gene Grimaldi už před šesti lety při soustředění Draků na Floridě. "Tehdy jsem se divil, co dělá 13letý kluk na hřišti. Ale říkali mi, že jednou bude hodně dobrý. A to se potvrdilo," usmál se Grimaldi.

Český reprezentant Hajtmar začínal s baseballem už v devíti letech a vypracoval se v jednoho z nejlepších hráčů v republice. "Je to moje nejoblíbenější činnost a teď za ni ještě budu dostávat peníze," rozplývá se.

Za moře odletí Hajtmar v březnu příštího roku, aby se zúčastnil takzvaného jarního kempu. Poté jej čeká půlroční sezona na farmě Minnesoty v Rookie League, což je pátá nejvyšší soutěž v USA.

Tam se Hajtmar potká ve stejném týmu se svým bývalým spoluhráčem z Draků Jakubem Toufarem, který s Minnesotou podepsal smlouvu už loni a má za sebou první sezonu v zámoří. I když zkrácenou.

"Odletěl jsem později, protože jsem dával přednost maturitě," vysvětluje rovněž devatenáctiletý Toufar.

"Bylo to tam celkem náročné, šest dní v týdnu se trénuje a hrají se zápasy, volné jsou jenom neděle. Ale hodně mi to dalo, naučil jsem se spoustu nových věcí. Trenéři tam baseballu pochopitelně rozumí mnohem víc než u nás," uvedl Toufar, který hraje na pozici nadhazovače.

Působení v organizaci Minnesoty sice oběma brněnským talentům zaručí profesionální podmínky, ale do hvězdné Major League vede ještě dlouhá cesta, kterou zatím nikdo z Čechů neurazil. Z celé Evropy si nejslavnější baseballovou soutěž světa zahrálo ani ne deset hráčů.

"Podpis smlouvy je pouze první krok," upozorňuje Grimaldi, který Toufara i Hajtmara pro zámořský baseball objevil. "Každý klub zaměstnává na 250 hráčů a v prvním týmu jich působí jen čtyřicet. Toufar i Hajtmar na sobě musí tvrdě pracovat, aby se dostali výš. Nejdůležitější je, aby se neustále zlepšovali," dodal Grimaldi.

"Ovšem kdyby neměli šanci si zahrát Major League, tak by s nimi Minnesota smlouvu vůbec nepodepsala," připomněl Pavel Budský, který to zatím z Čechů za mořem dotáhl nejdále. I on si ale zahrál jen čtvrtou nejvyšší soutěž.

Dobytí Ameriky je teď na dvou mladících.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž