Australská plavkyně Yolane Kuklaová na domácím šampionátu v Sydney

Australská plavkyně Yolane Kuklaová na domácím šampionátu v Sydney | foto: Profimedia.cz

Čtrnáctiletá australská školačka porazila na plaveckých závodech mistryni světa

  • 16
Austrálie má novou plaveckou hvězdu. Čtrnáctiletá Yolane Kuklaová šokovala na domácím šampionátu v Sydney, když v závodu na 50 metrů motýlek porazila i aktuální mistryni světa Mariege Guehrerovou. S plaváním přitom mladá Australanka začala teprve před dvěma lety.

Byl to obrovský šok. Kuklaová - školačka z Brisbane dohmátla v čase 25,92 sekundy, zatímco loňská mistryně světa z Říma Guehrerová byla na druhém místě o 36 setin pomalejší.

"Ó, můj bože," zírala Kuklaová na výsledkovou tabuli se slzami v očích.

Ve věku 14 let a 175 dnů se tak kvalifikovala na Hry Commonwealthu do indického Dillí. Je nejmladší australskou plaveckou reprezentantkou od Jodie Clatworthyove, která byla v roce 1986 ještě o rok mladší.

A jen o týden starší, než byl v roce 1997 při své první reprezentační akci fenomenální Ian Thorpe.

Přitom s plaváním začala nová australská naděje teprve před dvěma lety. Do té doby se věnovala gymnastice, ale vážné zranění kolena jí znemožnilo pokračovat.

Do Sydney na domácí šampionát odjela jen s touhou vylepšit si osobní maximum. "Když jsem pak spatřila čas pod hranicí 26 sekund, byla jsem v šoku," uvedla.

Překvapen z výsledku byl i její trenér Michael Palfery. "Stále nemohu uvěřit, že plavala tak rychle." Nicméně Kuklaové předpovídá velkou plaveckou budoucnost. "Jestli bude pokračovat v tvrdé práci, má před sebou dlouhou cestu," řekl.

Z výkonu nové plavecké hvězdičky byla nadšená i trojnásobná olympijská šampionka Libby Trickettová, jež loni ve 24 letech ukončila kariéru.

"Je o desetinu rychlejší, než jsem kdy plavala já. Má před sebou skvělou perspektivu," pochválila Trickettová svou nástupkyni.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž