Václav Chalupa

Václav Chalupa - Václav Chalupa. | foto: Stanislav Petele, MF DNES

Co bude s Chalupou? Rozhodne Mnichov

  • 1
Karlovy Vary - Na rukou má sedřené mozoly, přesto ochotně rozdává podpisy. Václav Chalupa má před sebou jeden z klíčových závodů kariéry. Na Světovém poháru v Mnichově se rozhodne, v jaké posádce bude dál jezdit. "Nejistota posledních dní mě unavuje," trochu si postěžuje sedmatřicetiletý veslař: "Bude to životně důležitý závod."

Krátký letní sestřih, upravený plnovous, hnědě opálené tělo. Stříbrný medailista z olympijských her v Barceloně Václav Chalupa se zdá být i po své páté olympiádě v plné síle. "To víte, pořád na vodě," prohodí s úsměvem na začátku rozhovoru.

Třebaže přivezl ze světových šampionátů už čtyři stříbrné a tři bronzové medaile, nyní svoji pozornost poutá k víkendovému podniku Světového poháru, který se koná v Mnichově.

"Podle toho jak v Německu dopadnu, tak se bude vyvíjet další průběh sezony. Když vyhraju nad Ondrou Synkem, tak spolu pojedeme dvojskif, když prohraju, půjdu do čtyřky," ví jediné závodník ze skupiny kouče Sergeje Krutjakova. Jeho případný parťák Synek se připravuje pod dohledem trenéra Dolečka.

Alespoň  o jednu starost má závodník pražské Dukly méně. Vyléčil zraněná záda. Kvůli potížím se zataženým svalem dva týdny vůbec netrénoval. "Sval mi blokoval žebro, nemohl jsem dýchat, nemohl jsem vůbec veslovat. Bylo to hodně nepříjemný," vzpomíná na čerstvou zkušenost. V poslední době se musel dostávat do formy.

Veslařskou událostí sezony bude na přelomu srpna a září exotické mistrovství světa v Japonsku. Podle zkušeného reprezentanta z Račic šéftrenér národního týmu Přemysl Panuška zvažuje, zda na asijskou misi vyšle párovou čtyřku a skifáře, nebo párovku a dvojskif. "Už jsem netrpělivý, protože nevím s kým a co pojedu. Dvojskif má ohromnou šanci uspět. Párovka je zase českou posádkou číslo jedna," připomíná stříbro z olympijských her v Aténách: "I s ní je šance na medaili velká."

Veslování se věnuje už čtvrt století, i na Mattoni Cupu v Karlových Varech druhým místem potvrdil, že krok s mladšími veslaři stále drží. "Cítím se dobře. Na druhou stranu by bylo asi špatné, kdybych měl už teď špičkovou formu. Tu budu potřebovat až za dva měsíce," přemítal v žlutofialovém dresu před hotelem Thermál.

Ani po pátém místě na své páté olympiádě s veslováním nepřestal. "Hodně mi šlape na paty Ondra Synek. Je to veliký talent a naděje českého veslování. Na skifu je to můj nástupce. Zatím krok držím. Pokud tempo vydržím, veslovat budu.  Samozřejmě nechci sedět v nějaké posádce jenom proto, že jsem Chalupa, ale protože mám patřičnou výkonnost," potvrdil, že na ukončení kariéry ještě nemyslí.

Při soustředění v Račicích se mu stala i přes kupu zkušeností kuriózní věc. "Při posledním tréninku jsem trefil veslem bojku, která tvořila dráhu pro kanoisty a málem jsem se převrátil. Stejná věc se stala i Ondrovi Synkovi, ale ten karambol už neustál. Stane se málokdy, aby jsme se převrátili," dodal s úsměvem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž