Vzpěračka Elizabeth Pobleteová na olympijských hrách v Pekingu.

Vzpěračka Elizabeth Pobleteová na olympijských hrách v Pekingu. | foto: Profimedia.cz

Chilská vzpěračka přibírala... a pak najednou při tréninku porodila syna

  • 2
Jestliže jako sportovkyně toužila po tom, aby ji znal celý svět, nemělo se to stát takhle. Dvaadvacetiletá chilská vzpěračka Elizabeth Pobleteová, která má za sebou účast na olympiádě v Pekingu, se toho dne při tréninku v brazilském Sao Paulu necítila dobře. A pak... přímo v tělocvičně porodila.

Bez sebemenšího tušení, že čeká dítě!

Její syn Eric José, který přišel na svět v šestém měsíci těhotenství, teď kvůli předčasnému porodu bojuje v nemocnici o život.

"To tedy opravdu bylo překvapení! Týden předtím jsem ji tady sledoval při závodech, kde zvítězila," říkal pro agenturu AFP šokovaný místní šéftrenér Horacio Reis. "Viděl jsem jen to, že byla velká, silná holka. Nic víc."

Taky vám to přijde bláznivé? Neuvěřitelné? Jenže nejde o výmysl. Příběh vzpěračky si teď čtou lidé v Austrálii, v USA, v Číně, na Maltě... To je jen malý výčet zemí, jejichž média o Pobleteové referují. A všechna shodně odpovídají: Ano, vážně se to mohlo stát!

"Přibírala kvůli přesunu z kategorie do 75 kilogramů mezi o 10 kilogramů těžší vzpěračky. Odpovídajícím způsobem trénovala a stravovala se. Navíc její svaly skrývaly rostoucí bříško," vypočítává postřehy lékařů německý list Die Welt.

Tvrdý trénink a dieta pak můžou u vzpěraček způsobit přerušení menstruačního cyklu. "Je možné, že sportem vyplavené endorfiny mohou překrýt i běžné projevy těhotenství," uvedl brazilský lékař Valdemir Resende pro list O Globo.

I bizarní příběhy však mohou mít happy end. V případě tohoto jistě bohatě postačí, aby nikým netušené dítě vzpěračky přežilo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž