Chalupa pojede jen část Světového poháru

Nejlepší český veslař současnosti, skifař Václav Chalupa, nebude v letošní sezoně obhajovat vítězství v prestižním Světovém poháru. Třiatřicetiletý český reprezentant má totiž v plánu zúčastnit se pouze dvou ze čtyř vypsaných závodů ve Vídni a v Mnichově, kvůli náročnému cestovaní se rozhodl vynechat úvodní díl v americkém Princetonu i další v Seville. "Oba jsou poměrně dost daleko. Náročné cestování navíc ubírá na tréninku a narušuje sezonu," uvedl Chalupa, který má mimo středoevropských regat v plánu i start v zatím nespecifikovaném závodě v Německu.

"Bude tam určitě startovat bronzový medailista z olympiády Hacker a to bude dobrý soupeř, abych si vyzkoušel, jak na to jsem," podotkl. Vrcholem sezony bude srpnové mistrovství světa v Lucernu. Přípravu na sezonu, ve které si bude chtít vynahradit nepodařenou účast na olympijských hrách v Sydney, kde jej ze hry o vyšší mety vyřadilo virové onemocnění, začal Chalupa v polovině prosince.

"Poměrně dlouho jsem odpočíval, tedy spíše nevesloval. Aktivní pohyb mi zajišťovaly fotbálky, jízda na kole a podobně," přiznal závodník pražské Dukly. Z 'klidu' si pouze odskočil na dva závody na trenažérech, vlastní Chalupa Cup a úvodní podnik Českého poháru v Litoměřicích. Od druhé poloviny prosince však pokračuje v osvědčeném modelu z předešlých let.

"Je to stále stejné. Zaměřuji se na vytrvalost a objemy fyzické kondice, aby bylo z čeho v sezoně brát," řekl. Z přípravy si odskočí k dalším dvěma pohárovým závodů na trenažérech, mezi nimiž má v plánu zúčastnit se týdenního soustředění v Duklou na horách. "Začátkem března je čtrnáctidenní veslařské soustředění Itálii a poté jsem byl opět pozván na exhibiční závod v Londýně, který jsem loni vyhrál," nastínil další plány Chalupa.

Jeho soupeřem na Temži v 'Thames World Sculling Challenge' by měl být i Michal Vabroušek. I nadále bude jeho hlavním trenérem Zdeněk Pecka, ale je pravděpodobné, že na jaře se realizační tým rozroste ještě o jednoho trenéra. Pecka totiž řídí i veslařský areál Račice a oběma funkcím se nemůže dostatečně věnovat.

"Pan Pecka bude hlavním i nadále, ale možná, že přibereme někoho, kdo by nám pomáhal ve fázích, které nejsou tak důležité. Zatím ale trénuji jako každou zimu sám a jednou týdně společně s Duklou," potvrdil Chalupa, podle nějž by se model měl vyzkoušet po návratu z Itálie.

Ještě v zimní části sezóny by se ale rád pokusil překonat světový rekord na dvoukilometrové trati na trenažéru, který má nyní v jeho věkové kategorii hodnotu 5:43,2 minuty. K této myšlence se dostal na základě uvažovaného startu na neoficiálním světovém šampionátu v Bostonu, který si ale již rozmyslel. "Kvůli tomu jsem plánoval zajet čas pod 5:50 a chci se o něj pokusit, i když do Ameriky nepojedu. Buď teď v Praze, nebo pravděpodobněji později v Děčíně," přiznal nejlepší český veslař konce století.

Jeho osobní rekord má hodnotu 5:51,6. "Musím se na to soustředit a vyladit formu jako na normální závod v sezoně," podotkl. Svou formu si vyzkoušel i v exhibičním závodě v Estonsku, který pořádal domácí Juri Jaanson a kde Čech skončil na kilometru druhý a dodal: "Zajel jsem si tam osobní rekord a získal cenný skalp Iztoka Čopa."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž