Čeští pětibojaři patří k favoritům šampionátu

Nelehký úkol čeká české moderní pětibojaře na mistrovství světa v Pesaru. Michal Sedlecký a štafeta žen obhajují zlato. Národní trenér Jakub Kučera věří v medailové úspěchy. "Dlouhodobou výkonnost máme vysokou. Věřím, že to zvládnou, i když třeba nebudou úplně nahoře." Poslední výsledky jeho slova potvrzují. Sedlecký vyhrál závod Světového poháru v Mostu, v soutěži žen získala bronz Alexandra Kalinovská.

U žen trenér zvažoval, zda mají absolvovat štafetu, či se připravit jen na individuální závod a možnou kvalifikaci na olympiádu. Medailisté si zajistí účast na hrách v Aténách.

"Přecejen obhajují titul mistryň světa a možností kvalifikovat se bude víc," řekl Kučera.

Čtrnáct dnů před mistrovstvím měli závodníci regenerační cyklus a týdenní přípravný blok. "Přijel na sparing slovenský šermířský nároďák. Jen se lehce ladilo," uvedl Kučera.

Sedlecký se zaměřil i na střelbu, protože se na střelnici necítil dobře. Šlo hlavně o to, abych měl jistý projev," řekl Sedlecký. Jinak absolvoval klasický dvoufázový  trénink. "Jen ladění a jemný cit. Už se nic dohnat nedá," doplnil a zaklepal na dřevo, že se mu letos vyhýbají zranění a cítí se připraven.

Zdravotní lapálie stále provázejí Capaliniho. Po závodu v Mostě se mu na zlomené ruce objevila velká boule. "Vypadalo to ošklivě. Asi se trochu hnul drát, který má v ruce, a propíchl cévku, takže se mu udělal hematom," posteskl si Kučera.

Mistrovství začne v úterý štafetou žen, o den později mají stejný závod muži. Ve čtvrtek absolvují pětibojařky kvalifikaci a v pátek budou o 32 míst ve finále bojovat muži. Šampionát vyvrcholí o víkendu, ženy finišují v sobotu a muži v neděli.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž