Ivo Danilevič (vlevo) a Roman Gomola

Ivo Danilevič (vlevo) a Roman Gomola se zlatými medailemi. | foto: Reuters

Čeští bobisté si na MS brousí zuby na úspěch

  • 2
Svatý Mořic (Švýcarsko) - Posíleni senzačním vítězstvím na mistrovství Evropy si bobisté Ivo Danilevič a Roman Gomola brousí zuby na úspěch i ve Svatém Mořici, kde se o víkendu uskuteční mistrovství světa v bobech a na skeletonu. Ve Švýcarsku chtějí ve svém dvojbobu útočit minimálně na elitní desítku. Čtyřboby jsou na programu o týden později.

Pro úspěch udělali čerství mistři Evropy opravdu maximum. K dispozici mají zapůjčené špičkové nože od německé firmy za 1500 eur až do konce sezony.

V podmínkách, které ve Svatém Mořici panují, by jim měly výrazně pomoci. "Je tady pořád pod nulou, je to dobré," hlásil ze Švýcarska Danilevič.

Druhou českou posádku tvoří Miloš Veselý a Jan Kobián, čtyřbob příští víkend pojede ve složení Danilevič, Jan Stokláska, Gomola a Kobián.

Danilevič s Gomolou budou obhajovat sedmnáctou pozici z loňského šampionátu. Čtrnáct dnů starý úspěch a výsledky v tréninku jim ale velí myslet daleko výše. "V trénincích jezdíme tak páté šesté časy. Musí se nám povést start," prohlásil šestatřicetiletý pilot Danilevič.

Po senzačním úspěchu na ME se reprezentantům zvedlo sebevědomí. Poslední závod, Světový pohár v Igls, je ovšem postavil zpátky na zem. V Rakousku skončili šestnáctí, když neudrželi 14. příčku z první jízdy.

"Bylo tam teplo, nože nejely," vysvětlil příčiny dílčího neúspěchu Danilevič. Zapůjčené technice prostě sedí zima a mráz.

V tomto ohledu jsou ve Švýcarsku mnohem lepší podmínky. "Ve dne tady je šest sedm pod nulou, v noci až minus sedmnáct," sdělil bobista.

Ve Svatém Mořici zajel Danilevič do této sezony svůj nejlepší výsledek, když před třemi lety skončil na ME pátý. Na tamní trati trénují čeští bobisté od pondělí.

"Máme za sebou šest tréninkových jízd, vypadá to slibně," uvedl muž, jehož dvojbob bude mít na startu číslo 16. "Nechci to zakřiknout, ale to je taky dobré," řekl. "Jsou to ale čtyři jízdy, nesmí se chybovat," upozornil.

V Igls navíc bobisté trochu laborovali s bolestmi zad, které však už odezněly. "Byl čas se z toho dostat," uvedl Danilevič.

Se svým brzdařem Gomolou už se na start těší. "Bude tady skvělá konkurence, výborně jezdí Kanaďané a Italové, bude záležet na setinkách," prohlásil. "Je tady rozhodně úroveň jako na olympiádě," dodal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž