Kajakář Vavřinec Hradilek během závodu SP v pražské Troji

Kajakář Vavřinec Hradilek během závodu SP v pražské Troji | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Český kanoista roku Hradilek si zazávodí na běžkách

  • 0
Jiný výsledek se dal těžko očekávat. Vavřinec Hradilek, stříbrný z olympijského závodu ve vodním slalomu, na čtvrtečním slavnostním večeru přebral ocenění pro vítěze ankety Nejlepší kanoista roku 2012.

Posádkou roku se také podle očekávání stali bronzoví z olympijského závodu rychlostních kanoistů na 1 000 metrů Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. Titul Trenér roku patří Hradilkovu kouči Miroslavu Říhovi, nejlepší juniorkou se stala Karolína Galušková, juniorská vicemistryně světa ve vodním slalomu.

Organizátoři se rozhodli vrátit k vyhlašování nejlepších vodních slalomářů a rychlostních kanoistů ve společné anketě. O pořadí rozhodovali kanoističtí trenéři, funkcionáři a odborníci.

Slavnostní večer s vyhlášením výsledků všech čtyř anket proběhl v pražském Orea Hotelu Pyramida, o hudební doprovod se postarala přední jazzová zpěvačka Eva Emingerová, matka bronzového medailisty z Londýna Josefa Dostála.

Hradilek oficiálně převzal ocenění až na galavečeru, jasno ale bylo dlouho dopředu, v podstatě už po olympijských hrách. "Trochu jsem něco tušil," smál se člen USK Praha. A snadno našel odpověď na otázku, komu by v anketě přidělil svůj hlas on.

"Skvělý výsledek zajeli na olympiádě kluci ze čtyřkajaku, ti si ocenění ve své kategorii určitě zaslouží. Mezi kanoisty zase měla výbornou sezonu Štěpánka Hilgertová, které v Londýně jen o kousek unikla bronzová medaile," připomněl pětadvacetiletý kanoista, kterého v nové sezoně čeká mimo jiné světový šampionát na domácí trati v Troji.

V nejbližších hodinách má ale před sebou jiný zajímavý program - v pátek si zkusí zazávodit na běžkách. Postaví se na start Bedřichovské třicítky, závodu, který je součástí Jizerské padesátky. "Posledních pět let jsou běžky tradiční součástí mojí přípravy, ale závod si vyzkouším úplně poprvé. A už se moc těším," prozradil Hradilek.

"Letos jsem toho najezdil docela dost, ale v posledních dnech jsem měl kvůli oblevě tréninkový výpadek. Snad se to na výsledku moc neprojeví," usmíval se.

Žádný konkrétní cíl si ale pro svou závodní premiéru nestanovil. "Pojedu fakt hlavně pro radost, beru to jako zpestření přípravy. Ale taky si rád vyzkouším jinou závodní atmosféru než kanoistickou," uzavřel.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž