Dana Hadačová byla z českých stolních tenistek ve čtvrtfinále výhře nejblíž.

Dana Hadačová byla z českých stolních tenistek ve čtvrtfinále výhře nejblíž. | foto: Michal Růžička, MAFRA

České stolní tenistky na medaili nedosáhnou, prohrály ve čtvrtfinále

Myslely na medaili, naděje však ve čtvrtfinále evropského šampionátu zhasla rychle. České stolní tenistky podlehly v Petrohradu Chorvatsku jasně 0:3 a poté ve skupině o 5. až 8. místo také Rakousku 1:3.

Porážka žen s Chorvatskem

Český tým ve čtvrtfinále moc šancí nedostal. Renata Štrbíková a Iveta Vacenovská podlehly svým soupeřkám 1:3 na sety, olympionička Dana Hadačová uhrála o jednu sadu více.

Chorvatky v čele s bývalou evropskou jedničkou Tamarou Borošovou měly zápas pod kontrolou a prakticky nepřipustily žádné komplikace. "Bylo vidět, že chorvatské hráčky mají daleko více zkušeností z bojů o medaile. Nejvíce se to projevilo v koncovkách jednotlivých zápasů," podotkl reprezentační trenér Cecava.

"Navíc hrají velmi nepříjemný stolní tenis. Jejich agresivní hra je založená na výborném servisu a okamžitém přechodu do útoku. Pokud jim tato taktika vychází, jsou jen těžko k poražení," upozornil Miroslav Cecava.

Litoval hlavně porážky Štrbíkové se Sandrou Paovičovou v prvním utkání. "Nebylo to úplně beznadějné, a kdyby Renata vyhrála, byla by Borošová pod větším tlakem a to je pro ni vždy nepříjemné. Jinak ale musím uznat, že chorvatské hráčky prokázaly své kvality a vyhrály naprosto zaslouženě," přiznal kouč.

České hráčky skončí v Petrohradu nejlépe sedmé, protože ve skupině o konečné umístění prohrály s Rakouskem 1:3.

Po hladkých prohrách Štrbíkové i Hadačové vykřesala naději Vacenovská, která přehrála Veroniku Heineovou
3:0, ale v následném utkání jedniček obou týmů Štrbíková podlehla po pětisetové bitvě Číňance v rakouských službách Liou Ťia.

Už postupem mezi nejlepší osmičku se však jeho svěřenkyně postaraly o největší úspěch ženského stolního tenisu v historii samostatné České republiky.

Muži se vrací mezi elitu

Muži dotáhli do úspěšného konce boj o návrat do elitní výkonnostní kategorie. V první vážnější prověrce dnes zdolali 3:1 Turecko, za nějž hrají tři čínští rodáci, stejným výsledkem pak porazili i Nory s jedním naturalizovaným Číňanem. V úterním finále druhé divize nastoupí proti
Slovinsku.

Největší podíl na úspěchu proti Turecku měl Petr Korbel. Sedmatřicetiletý hráč si poradil s oběma soupeři a v úvodním utkání oplatil porážku z květnové olympijské kvalifikace v Budapešti Cemu Zengovi.

"Turecko patří k nebezpečným soupeřům. Byl to pro nás takový první ostrý test a jsem rád, že jsme ho zvládli," uvedl trenér Demek.

Norové pak kladli týmu nečekaný odpor. Češi ho zlomili až díky bodům Josefa Šimončíka a Tomáše Pavelky. Třetí a postupový bod pak přidal Korbel po pětisetové bitvě s Geirem Erlandsenem. "Tak dramatické a vyrovnané utkání jsme nečekali. Všechno se zkomplikovalo hned na začátku. Korbel vedl nad Wangem 2:0 na sety, ale pak úplně vypadl ze hry," uvedl Demek.

"Naštěstí Šimončík s Pavelkou dokázali rychle výsledek otočit. Jsem rád, že jsme se vrátili mezi evropskou elitu, kam určitě patříme," dodal kouč.

. Výsledky

Ženy - čtvrtfinále:


Chorvatsko - ČR 3:0
Paovičová - Štrbíková 3:1 (4, -4, 8, 7), Borošová - Vacenovská 3:1 (-9, 4, 6, 5), Bakulová - Hadačová 3:2 (-5, 10, -4, 9, 7).

Skupina o 5. - 8. místo:

Rakousko - ČR 3:1

Li Čchiang-ping - Štrbíková 3:0 (8, 8, 5), Liou Ťia - Hadačová 3:0 (8, 7, 11), Heineová - Vacenovská 0:3 (-9, -7, -8), Liou Ťia - Štrbíková 3:2 (-6, -9, 5, 8, 10).


Muži - skupina o 17. - 24. místo:


ČR - Turecko 3:1
Korbel - Zeng 3:0 (7, 11, 7), Pavelka - Vang 1:3 (5, -5, -7, -12), Šimončík - Jiang 3:2 (9, -12, -6, 2, 3), Korbel - Vang 3:1 (-9, 11, 2, 7).

ČR - Norsko 3:1
Korbel - Wang 2:3 (5, 7, -10, -2, -6), Šimončík - Erlandsen 3:2 (9, -8, 5, -7, 8), Pavelka - Berner 3:0 (7, 4, 5), Korbel - Erlandsen 3:2 (-11, 9, -3, 6, 8).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž