Češi si chtějí vystřílet další místa do Atén

V druhé polovině července se bude na střelnicích v Plzni a Brně konat mistrovství Evropy ve sportovní střelbě. Na šampionátu bude ve hře také třiatřicet volných míst pro olympijské hry v Aténách. Čeští střelci si zatím na Světových pohárech a loňských mistrovství světa zajistili účast pro šest reprezentantů. "To je méně než na předešlé olympiádě v Sydney. Rádi bychom tento počet zvýšili tak na devět deset míst," přiznal v Praze reprezentační šéftrenér Vladislav Šaňák.

Širší nominace na ME momentálně čítá více než šest desítek jmen; konečné složení výpravy bude potvrzeno 10. července.

Jistotu například nemají brokaři, které nominační závod teprve čeká. "Obsadíme prakticky všechny disciplíny, kromě několika závodů družstev. Uspět bychom ale chtěli hlavně v těch olympijských," podotkl Šaňák.
 
Česká výprava bude obsahovat 56 střelců, přičemž řada juniorů by měla hlavně sbírat zkušenosti. "Chceme využít skutečnosti, že se Evropa koná u nás doma," vysvětlil šéftrenér. V předběžné nominaci jsou všichni přední čeští střelci - Kateřina Kůrková, Martin Tenk, Miroslav Januš, Tomáš Jeřábek, Luboš Račanský, Jan Sychra, Bronislav Bechyňský či Tomáš Jeřábek.

Loni v září přitom hrozilo, že se Česká republika pořádání velkého podniku vzdá, protože povodně značně poškodily plzeňský areál v Lobzích. "Naše finanční situace byla hodně kritická. Nyní už je vše připraveno," oddechl si prezident svazu Jaroslav Pekař.

Mistrovství, jehož součástí je i nevolební kongres mezinárodní federace, bude v Plzni slavnostně zahájeno ve středu 16. července. Soutěže v brokových disciplínách se od 29. července uskuteční v Brně.

V obou areálech bude rozděleno celkem 49 sad medailí v seniorských a juniorských kategoriích. Ke dnešnímu datu, kdy končí oficiální přihlášky, potvrdili účast zástupci 46 ze 48 evropských zemí. Do Plzně a Brna by mělo přicestovat 1950 střelců. Chybět budou pouze reprezentanti Lichtenštejnska a Monaka. Finálové boje v hlavních kategoriích by měla podle organizátorů v přímém přenosu vysílat Česká televize.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž