Caban nasbíral osm vrcholů

Praha - Teprve druhý člověk na světě po legendárním Messnerovi dokázal vystoupit na vrchol nejvyšších hor všech kontinentů bez pomoci kyslíku. Ten muž se jmenuje Miroslav Caban, je mu 41 a žije v Hustopečích. Stanul na vrcholu Asie (Mt. Everest), Severní Ameriky (Mount McKinley), Evropy (Elbrus), Afriky (Kilimandžáro), Antarktidy (Mount Vinson), Jižní Ameriky (Aconcagua), Austrálie (Mt. Kosciuszko) a Oceánie (Carstensz Pyramid).

Jeho výkon potvrzuje e-mail od agentury 7Summits. V horolezeckém světě však neužívá uznání. Označují ho za "turistu".

Už výstup na Mt. Everest před třemi lety vyvolal pochyby. Horolezci ho obviňují z neférového využívání cizích fixních lan a dalšího materiálu, což je proti horolezecké etice.

"Kilimandžáro, Aconcagua i Mt. McKinley, to jsou chodníky," říká Josef Rakoncaj, jeden z nejlepších českých horolezců všech dob.

Sám se o podobný výkon pokoušel počátkem 90. let v rámci projektu Hallo World. "Ale nebyla to výzva něčeho nového, objevného.

A když zahynul náš šéf, šli jsme od toho pryč. Dneska stačí peníze a dostanete se kamkoliv." Caban nejprve hovořil o svém výstupu na Mt. Everest alpským stylem.
Tedy jít sám, vlastní cestou, v jednom tahu, s vybavením na zádech.

Což nebyla pravda. Při expedičním stylu se využívá Šerpů. "Tehdy jsem nevěděl, co to je," omlouval se včera Caban.

Před Cabanem stojí v tabulce 137 lidí, s výjimkou Messnera jim však pomáhal kyslík.
Nejtěžší výstup zažil Caban na ruském Elbrusu. S komplikovanou zlomeninou paže tam skončil v nemocnici. Svůj cíl zvládl za dva roky, vyšel ho na 2,5 milionu korun.

Co dál? "Ještě jsem nebyl na Sněžce a na Gerlachu," jmenuje nejvyšší hory Česka a Slovenska. 

Horolezec Miroslav Caban na tiskové konferenci v Praze. Caban je druhým člověkem na světě, který dokázal bez pomoci yslíkového přístroje vylézt na nejvyšší hory všech sedmi kontinentů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž