Česká dvojka s kormidelníkem získala na ME veslařů bronzové medaile. Makovička, Houska (na snímku není) a Hejdušek však byli třetí ze tří lodí na startu.

Česká dvojka s kormidelníkem získala na ME veslařů bronzové medaile. Makovička, Houska (na snímku není) a Hejdušek však byli třetí ze tří lodí na startu. | foto: AP

Byli poslední, přesto slaví medaili. Čeští veslaři skončili na ME třetí ze tří

  • 0
Na mistrovství Evropy ve veslování v portugalském Montemor-o-Velho se z bronzových medailí raduje česká dvojka s kormidelníkem. Jakub Makovička, Jakub Houska a Oldřich Hejdušek ovšem byli v neolympijské dispciplíně třetí ze tří startujících posádek.

Pět českých lodí si navíc v sobotu zajistilo účast ve finálových jízdách. Uspěly všechny čtyři lodě, které mají jistý start na světovém šampionátu, v čele se skifaři Ondřejem Synkem a Miroslavou Knapkovou.

Makovička s Houskou a veteránem Hejduškem byli poslední od startu až do cíle. Na prvním mezičase ztráceli na nejrychlejší a nakonec i vítězné Bělorusy téměř sedm sekund, v cíli je nakonec od zlaté medaile dělilo ještě o sekundu více.

Synek postoupil do nedělních bojů o medaile z prvního místa stejně jako čtyřka bez kormidelníka Michal Horváth, Milan Bruncvík, Milan Doleček a Jan Gruber. Svěřenci trenéra Petra Blechy by na MS na Novém Zélandu neměli startovat.

Z druhé pozice se mezi šest nejlepších kvalifikovala Knapková, která nestačila na běloruskou favoritku Jekatěrinu Karstenovou-Chodotovičovou.

Druhé byly i sestry Jitka a Lenka Antošovy na dvojskifu. Mužský dvojskif David Jirka a Petr Vitásek dojel třetí.

Dalších pět českých posádek, které se představily v dopoledním programu, se mezi trojici postupujících ve svých jízdách neprosadilo a čekají je B-finále. Dvojka bez kormidelníka, dvojskif lehkých vah i párová čtyřka obsadily první nepostupové místo.

výsledky

ME veslařů v Portugalsku

Dvojka s kormidelníkem: 1. Bělorusko (Ljalin, Kazubovskij, korm. Pjatrynič) 7:45,50, 2. Itálie 7:48,79, 3. ČR (Makovička, Houska, korm. Hejdušek) 7:53,44.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž