Brněnská přehrada

Brněnská přehrada | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Když se plavci v Brně motali parníkům do cesty. Teď mají kratší trať

  • 0
Ty historky z klání dálkových plavců na Brněnské přehradě, jehož další ročník je na programu v neděli, pobaví. Jeden z podvodníčků například v minulosti běžel po břehu, aby ušetřil čas a zrychlil.

„Za minulého režimu zase trať vedla až do Veverské Bítýšky a zpět. A hodně plavců se do cíle nevrátilo,“ zavzpomíná zase organizátor Alexander Mrůzek. Sportovce nepotkal tragický osud. Prostě v polovině závodu vylezli z vody a šli domů po svých.

„Dřív také nezáleželo, kolikrát dálkoví plavci přeťali dráhu parníkům, které někdy měly co dělat, aby se jim vyhnuly,“ líčí Mrůzek. S rostoucím počtem závodníků i lodních plavidel na hladině podobných konfliktů přibývalo natolik, že v devadesátých letech dokonce za organizátory přijeli policisté.

Nejen tyhle příběhy z minulých let nyní ožívají. Ale opakovat se už zřejmě nebudou. Dvoukilometrový okruh nedělního 43. ročníku závodu s názvem Brněnský Garoma Plus maraton vytyčí před veslařským areálem a loděnicí ČVK Brno. „Tratě se poslední roky zkracují,“ prohodí ředitel závodu Mrůzek. „Ale bude to i historický okamžik,“ vyhrkne.

Čas vytrvalců, kteří se o víkendu zúčastní nejstaršího českého plaveckého závodu na deset kilometrů, rozhodčí premiérově změří díky elektronickým čipům. „Doteď jsme stáli na molu a závodníky identifikovali díky číslům na zádech. Bylo to s chybami, ale dalo se to,“ povídá vrchní arbitr Mrůzek.

Brněnský závod je zařazen do Českého poháru a také do Regional Open Water Series. Pořadatelé předpokládají, že by mohlo dorazit zhruba 150 domácích a 100 plavců ze zahraničí. „Voda je zatím parádní, bez sinic. Plavci pod sebou uvidí i nohy. Dřív ve vodě neviděli ani vlastní paže,“ těší Mrůzka z pořádající VSK Univerzity Brno.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž