Český krasobruslař Tomáš Verner během exhibice v Moskvě

Český krasobruslař Tomáš Verner během exhibice v Moskvě | foto: Misha Japaridzeová, AP

Březinovi došly síly, padal. Verner svou volnou jízdou nadchl publikum

  • 0
Po pátečním krátkém programu vstupoval do své sobotní volné jízdy Tomáš Verner se ztrátou 1,5 bodu na Michala Březinu. A přestože jej letos hodně brzdily problémy s bolavými zády, do svého vystoupení na mezinárodním mistrovství republiky v Ostravě se pustil velmi odvážně.

Po pár vteřinách předvedl čtverného toeloopa, a to ho nakoplo k úspěšné jízdě, která nadchla diváky i porotu. Díky ní se stal poosmé mistrem republiky.

"Pro diváky ta jízda možná byla naoko pohledná, ale když se to sečte a podíváte se na obtížnost piruet a kroků, tak tam budou mezery," povídal Tomáš Verner. "Nešel jsem na maximum, abych se nezranil. To je ve fázi, kdy jdu nahoru, to nejmenší, co bych potřeboval. Proto jsem tu v piruetách a krocích netlačil tolik na pilu," připomněl Verner své letošní trable s vyhřezlou ploténkou.

Bolavá záda se evropskému šampionovi z roku 2008 ozvala rovněž v Ostravě. "V sobotu ráno jsem na tréninku záda cítil, naštěstí mám tátu doktora. Doprovází mě, kouknul se na to a narovnal mě," líčil Verner, pro něhož je nyní zdraví na prvním místě. "Nechci kvůli zranění opustit bruslení. V pětadvaceti můžu ještě něco dokázat. Proto jsem teď na záda opatrný."

Daným možnostem odpovídala i obtížnost Vernerovy volné jízdy. "Zatím je tam jeden čtverný toeloop. Když záda vydrží, na mistrovství Evropy a světa by měl přibýt další čtverný skok, abych mohl závodit s těmi prvními a nemusel bruslit druhé housle," zdůraznil Tomáš Verner.

Na lednové mistrovství Evropy se už upíná také Michal Březina, který při své volné jízdě třikrát upadl, a klesl tak na konečnou druhou příčku. "Tak špatně jsem jel naposledy před třemi lety v Helsinkách," vzpomínal.

"Nemyslím si, že by mě měla pokažená jízda před evropským šampionátem poznamenat," řekl Michal Březina. "Tělo nereagovalo na nic, co jsem od něj chtěl. Věděl jsem, že je to špatné, a jenom jsem si přál nějak to dojet, aby už byl konec."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž