MÁM TO! Boxer Lukáš Konečný se raduje z titulu profesionálního mistra světa. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Brnu učaroval světový box, Konečného triumf sledovali i hokejisté

  • 25
Už jenom nástup stál za to. Lukáše Konečného doprovázel do ringu mohutný aplaus vestoje, ke zpěvu české hymny se přidala většina osazenstva haly. Brno si ve čtvrtek užilo skvělý boxerský svátek, jehož perlou byla korunovace prvního českého mistra světa mezi profesionály.

Lukáš Konečný ve svém rodném městě a ve strhující atmosféře vyřídil Francouze Salima Larbiho knokautem v sedmém kole a hrdě převzal pás prozatímního šampiona lehké střední váhy organizace WBO.

Česká republika takovou boxerskou událost zažila poprvé a zhruba čtyři tisícovky diváků, kteří za lístky zaplatili od 940 korun po pět tisíc, si večer v brněnské hale ve Vodově ulici dokázaly patřičně vychutnat. A to i přes vlažnější rozjezd.

Na galavečer Pěsti v Brně vynaložila pořádající společnost DBI deset milionů korun, na organizaci ale měla jen tři a půl týdne. Tři ze čtyř předzápasů skončily před limitem a publikum tak přes hodinu místo boxu musela bavit vystoupení moderní gymnastky, biketrialového šampiona Václava Koláře či módní přehlídka v ringu.

Po osmé hodině se ale fanoušci začali dostávat do varu, rozhicoval je ženský zápas o titul mistryně světa, v němž Němka Christina Hammerová deset kol bojovala s Julií Tshabalalaovou z Jihoafrické republiky. Z hlediště, v němž se usadila i řada německých příznivců, letěl uznalý potlesk za povedené údery i skandované povzbuzování.

Baculatější Jihoafričanka německé válečnici statečně vzdorovala, rozhodčí ale přisoudili vítězství Hammerové. První dva mistrovské pásy večera (WBO a WBF) tak poznaly svou majitelku. A bouře v hale se pozvolna začala měnit v uragán.

Box zaujal i několik hokejistů brněnské Komety, která se chystá na finále extraligy. "Jestli jsem fanoušek boxu? Mým vzorem kdysi byl Mike Tyson," prozradil útočník Róbert Petrovický.

Králem večera ale byl třiatřicetiletý Lukáš Konečný. Po velkolepém nástupu se do soupeře Larbiho nelítostně pustil, diváci ječeli po každé povedené ráně. Larbi jako by nestál proti jednomu muži v ringu, ale proti tisícům.

Skandování Konečného jména přerušovaly výkřiky nadšení, "hukot" v hale místy předčil i atmosféru známou z Komety. Čtyřiadvacetiletý Francouz odolával do sedmého kola, než se skácel k zemi.

Vysněná tečka zdařilého večera byla na světě. Za Konečným do ringu naskákaly jeho tři dcerky, německý manažer Ulf Steinforth ze stáje SES skotačil jako malý kluk. A Konečný vzal mikrofon, z něhož divákům vzkázal: "Hrozně jste mě vyhecovali, dali jste mi sílu."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž