Boxeři letí do Číny, nesmějí na tržiště

  • 1
Ústí nad Labem - Před dnešním odletem na mistrovství světa do daleké Číny si čeští boxeři vyslechli instrukce od lékařky: absolutně se vyhněte tržištím! "Jsou plná opeřenců a v době ptačí chřipky nemáme riskovat," poznamenal šéftrenér reprezentace Svatopluk Žáček."Strach ale nemáme, to bychom tam vůbec nemuseli. Budeme jíst jen v hotelu."

Očkováním proti žloutence a tyfu si prošla nejen čtveřice boxerů, ale rovněž dva členové výpravy, Žáček a trenér Miroslav Vrba.

Na náklady svazu cestují Tomáš Adámek (váha do 81 kg) a Lukáš Viktora (do 91), zhruba padesátitisícovou sumu sponzoři hradí Martinu Halašovi (do 64) a Štěpánu Horváthovi (do 69). Všichni v extralize nastupují v ústeckém dresu.

"Já tvrdím, že jedna medaile je určitě reálná," hodlá Žáček navázat na bronz Kraje ze šampionátu v Bangkoku 2003."

Z tabulek je jasné, kdo má největší šance," poukázal šéftrenér na evropský žebříček, v němž figuruje Adámek na druhém místě a Viktora na sedmém.

"Viktora letos udělal strašný skok dopředu. Když ale někdo skončí do osmičky, budu také spokojený."

Česká výprava poletí přes Paříž do Pekingu, pak se opět letecky vrátí 1500 km zpět do Mianyangu ve střední Číně.

"Údajně je to kulturní centrum," dozvěděl se Žáček.  Minulý týden se boxeři připravovali v Praze, kde podstoupili i fyzické testy. Jakou mají formu? "Kluci se cítí dobře," tlumočil šéftrenér.

Šampionát odstartuje až v neděli, takže reprezentace si v jeho dějišti ještě dva dny zatrénuje.

Čína mistrovství pojme jako organizační test před olympiádou v Pekingu."Co mám zprávy, tak tam bývá o sportovce skvěle postaráno," už se těší Žáček."

Jen čínští boxeři jsou doma neznámou. Nikdy medaile nevozili, ale už na olympiádě v Aténách vystrčili drápky."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž