Britský boxer Tyson Fury

Britský boxer Tyson Fury | foto: AP

Na tlusťocha dobrý, ne? Jak Fury ze dna vylétl na boxerský trůn

  • 13
Ne nadarmo se říká, že koho chce Bůh potrestat, tomu splní jeho přání. „Měl jsem obrovské peníze, slávu, tituly. Krásnou ženu, rodinu a spoustu dětí. Úplně všechno,“ vzpomínal Tyson Fury. „A stejně jsem každé ráno nechápal, proč se vlastně ještě budím. Život byl prázdné místo, plné leda zkázy a nicoty.“

Bylo mu tak zle, že zvažoval, že nasedne do svého ferrari a „sroluje ho o zeď jako plechovku koly“.

Nečekaně jednoznačné. A boxer Fury sesadil Wildera z trůnu

Střih - a vida, co se děje teď.

„Na tlustého starého chlapa, co se neumí mlátit, to nebylo špatné, co?“ zubil se Fury jako mistr světa v těžké váze organizace WBA poté, co v Las Vegas zbušil americké eso Deontayea Wildera natolik, že jeho tým raději hodil do ringu ručník.

Fury měl k tomuto gestu sám blízko, ale z depresí povstal silnější.

Pro dnešní dobu milující komiksové hrdiny i antihrdiny by to byl výtečný filmový příběh. Syn bývalého boxera, skvělý talent, ale zároveň mluvka a neznaboh.

Před utkáním Vladimíra Klička s Tysonem Furym v Düsseldorfu.
Vladimír Kličko (vpravo) v duelu s Tysonem Furym.
Smutek bývalého šampiona. Vladimír Kličko vstřebává porážku s Tysonem Furym.
JSEM PROSTĚ DOBREJ. Britský boxer Tyson Fury je novým šampionem těžké váhy.

Momentky z utkání Vladimíra Klička s Tysonem Furym v Düsseldorfu.

Chlap, co smetl svůj někdejší idol Vladimira Klička, ale pak se topil v drogách a alkoholu. Sportovec, co si uměl hlídat životosprávu asi jako děcko zavřené přes noc v cukrárně: „To, že už mám za sebou až příliš řádění, šťavnatých burgerů a piva, mi mělo dojít v devatenácti. Ale stalo se tak až o deset let později.“

Fury mezi svými velkými bitvami vážně připomínal spíš člověka nastupujícího na odtučňovací kurz. Pourážel, koho mohl, jenže co bylo, bylo. Začal dbát na fyzické i duševní zdraví. Každý večer se prý modlí. Málem neměl nic, ani život, teď už zase má všechno.

Šampiona Wildera ztloukl jak žito a Británie má svého sportovního hrdinu: i díky tomu, jak absurdně velké peníze kolem ringu vlají, je Furyho všude plno.

Tyson Fury se usmívá do kamer. Na utkání svých rivalů Deontaye Wildera a Artura...

Jen tak mimochodem, starý není vůbec, pořád je mu pouhých 31 let. Vymyká se i tím, že má se svojí paní rovnou pět potomků. I proto jeho otec John jako host pořadu Good Morning Britain na synka přes obrazovku apeloval: „Chci, aby skončil kariéru. Dokázal už dost, víc ani nejde. Získal každý velký titul - na jeden život až až. Má rodinu a jeho děti si zaslouží mít tátu doma.“

Což je jeden úhel pohledu. Zároveň nelze přehlédnout, jaké možnosti se Furymu otevírají.

Peníze jsou generovány především z televizních práv, šampion úderů a zároveň výdělků Floyd Mayweather už za svůj souboj s ikonou MMA Connorem McGregorem inkasoval v roce 2017 těžko pochopitelných 275 milionů dolarů! O tolik si ani Fury ještě říci nemůže, ale ať se stane cokoli, zdá se, že tenhle svéráz nemůže prohrát.

Odveta s Wilderem? Možná. A pokud ne, pak třeba vyhlížená „Bitva o Británii“ s jiným přeslavným krajanem-boxerem Anthony Joshuou. Ostrovní média odhadují potenciální Furyho zisk za takový spektákl na 100 milionů liber (tři miliardy korun), pokud by se konal v Saúdské Arábii či v jiné bohaté blízkovýchodní destinaci. „Snovými kulisami by byl Londýn, ale kariéry těchto kluků jsou krátké a jdou tam, kde jsou peníze,“ přiznal Furyho promotér Frank Warren.

Jakožto kluk z kočovné irské rodiny si přezdívá Gypsy King, po víkendové výhře si navlékl hermelínový plášť a nasadil korunu. Tak řádí král!

„Lidi vidí můj pupek a pleš a myslí si, že neumím boxovat,“ pronesl. „Prošel jsem si různými potížemi, tři roky jsem nebyl v ringu. Svým největším kritikem jsem ale pořád já sám. Byť vím, že tohle byl fantastický výkon a slavný triumf, taky si uvědomuju, že můžu být lepší.“

Jeho ratolesti se táty na plný úvazek nejspíš jen tak nedočkají. To, že je v plné formě a zase se raduje ze života, se ovšem jeví jako dostatečná kompenzace.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Box, Tyson Fury