Boj o světové medaile triatlonistů začíná

Cancún - V sobotu v 6.30 hodin místního času (v Česku +7 hodin) odstartuje v Cancúnu v mexickém státě Quintara Roo závodem juniorů mistrovství světa v olympijském triatlonu. Česká republika vysílá do boje osmičku reprezentantů a hodlá jít ve stopách španělského konkvistadora Francisca de Montejo, který dobyl Yucatan: také myslí na cenné kovy.

Česko bude mít v sobotu v akci tři reprezentanty: v 6.35 odstartuje juniorka Vendula Trnková, ve 13.15 je na pořadu start mužů do 23 let, v němž se představí Michal Daněk a ve 13.30 místního času začne svůj boj v K23 Anna Šupinová, vicemistryně Evropy v této kategorii. Závod v těchto kategoriích je označován za loterii a tipovat vítěze si nikdo netroufá.

V neděli jsou na pořadu závody elite. Ženy si přivstanou, jejich start je na programu již v 8.00 hodin. Tři české reprezentantky, Lenka Radová, Renata Berková i Lucie Zelenková, si chtějí vylepšit svá historická maxima, ale konkurence v závodě je obrovská.

Muži startují v 10.30 hodin a o medaile budou usilovat Martin Krňávek, který má na kontě již dvě pátá místa ze světových šampionátů, a Filip Ospalý. Ten je jako jediný z české výpravy zmiňován jako jeden z favoritů v oficiálním programu MS, zdůrazňuje se jeho letošní titul vicemistra Evropy a vítězství v SP v Lausanne. Uveden je jako Čechoslovák. 

Závodit se bude na absolutní rovině, 1,5 km plavání v moři ve dvou okruzích s krátkým výběhem na břeh po prvním kole, 40 km cyklistiky v osmi okruzích a 10 km běhu ve čtyřech okruzích. Všechny závodníky čekají o víkendu těžké podmínky, pořadatelé uvádějí očekávanou teplotu vody 26 stupňů, v půl sedmé ráno má být 23 stupňů, ale později až o deset víc, vlhkost vzduchu 60 až 90 procent. Většina závodníků si ale na teplo a vlhkost nestěžuje.

„Na obhajobu titulu se těším. Rád závodím v horku, ale dal bych přednost těžší kopcovité trati,“ svěřil se loňský světový šampion Peter Robertson z Austrálie, jeden z žhavých favoritů, vítěz dvou letošních závodů SP.

Ještě větší šance však odborníci dávají jeho týmovému kolegovi Gregu Bennettovi: muž okupující první příčku světového žebříčku loni v Cancúnu dokázal vyhrát, letos triumfoval dvakrát v SP a dvakrát byl druhý.

Jsou zde ale další jména, Simon Whitfield (Kanada) s vizitkou olympijského vítěze ze Sydney, další Australan Miles Stewart… Z první dvacítky světového žebříčku chybí jediný muž, Novozélanďan Craig Watson, v pořadí sedmý!

Mezi favority naopak nepatří Američané, jejich nejvýše postavený muž v žebříčkovém pořadí, Hunter Kemper, je až sedmnáctý.

Ještě nabitější bude startovní pole žen, kde naopak Američanky mají ohromné ambice.  Světová jednička Siri Lindley obhajuje titul a letos dokázala vyhrát čtyři závody SP.

V Cancúnu startovala již čtyřikrát, dokonale zná prostředí, v roce 2000 závod vyhrála. Barb Lindquist (v žebříčku 2.) a Sheila Taormina (6.) letos vyhrály po jednom závodě SP a nelze zapomenout ani na světovou desítku Lauru Reback. Hodně se čeká od Australanek: představují absolutní špičku a jsou zvyklé na vedro: Loretta Harropová je ve světovém žebříku třetí, Nicole Hacketová sedmá a dvojnásobná mistryně světa Michelie Jonesová osmá.

V akvatlonové předehře se ve výborném medailovém světle představila i Kanaďanka Jill Savageová, která umí dlouhý (loni 10. na Ironman Hawaii) i krátký triatlon (letos vyhrála Hamburk, druhá byla v Corner Brook a v Lausanne). Z první dvacítky světového žebříčku žen nebude ve startovním poli pouze Britka Leanda Caveová (13.).

Kromě elitních reprezentantů, kteří si to o víkendu rozdají o šest sad světových medailí, se na start postaví i tisíce závodníků v age-groups.  

Přímý televizní přenos ze světového šampionátu přenáší pouze místní televize v Cancúnu, internetový on-line přenos bude k dispozici na www.triathlon.org.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž