Baseballisty čeká nečekaný debut na MS

  • 1
Praha - Nečekaný historický debut na světovém šampionátu čeká na české baseballisty. Do Nizozemska, kde světový šampionát začne již v pátek, se národní tým dostal na poslední chvíli místo Řeků, kteří svůj start ve středu odvolali. Volné místo bylo nejprve nabídnuto Itálii, ta však na účast nereflektovala.

Další v řadě byli jako šestý tým z předloňského mistrovství Evropy Češi. "Přijali jsme to," řekl předseda České baseballové asociace Petr Ditrich s tím, že se vše upeklo ve středu v poledne.

"Čas je limitující, ale je to poprvé a šance se herně zlepšit a zahrát si s nejlepšíma," doplnil Ditrich.  Vedením týmu jsou pověřeni Aleš Nesňal z brněnských Draků, Richard Kania z Krče Altron a Aleš Navrátil.

"Pro kluky to bude velká zkušenost. Jedeme tam s tím, že nemáme co ztratit. Můžeme hrát uvolněně a máme šanci se předvést," řekl Kania.

Mistrovství odstartuje páteční večerní zápas mistrů Evropy Nizozemců s Čínou. Češi se přesunou do dějiště v pátek a v sobotu nastoupí od 19:00 proti Tchaj-wanu. Ve skupině B je dále čekají Japonsko, USA v sestavě s hráči z profesionálních soutěží, Austrálie, Portoriko, Nikaragua, Kolumbie a Španělsko.

Kostru reprezentace vytvořil Nesňal z hráčů Draků Brno, kteří mají zkušenosti s evropskou scénou z Poháru mistrů. "Je to neskutečné sousto, ale řekli jsme si, že to je obrovská příležitost. Vítězství nebude měřítkem úspěchu, ale fakt, jestli budeme vystupovat jako baseballový tým s nasazením. Pro kluky to bude bezpochyby nejlepší zážitek života," řekl Nesňal.

Chybět bude určitě nadhazovač Petr Pacas, který působí v Americe.  Pro baseballisty je účast jedinečnou příležitostí, protože v červenci se jim nedařilo na mistrovství Evropy v Praze, Olomouci, Chocni a Blansku a nekvalifikovali se na MS 2007 na Tchaj-wanu.

Češi si dělali na domácím ME ambice, ale skončili až pátí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž