Atletická esa zaplňují startovní listinu Zlaté tretry

Ostrava - Mistryně světa oštěpařka Barbora Špotáková, výškařka Blanka Vlašičová a běžkyně na 400 metrů překážek Jana Rawlinsonová. Haloví světoví šampioni 2008 Abubaker Kaki v běhu na 800 metrů, Jevgenij Lukjaněnko v tyči a Tyler Christopher na 400 metrů. Lídr světových tabulek Dayron Robles na 110 metrů překážek.

Startovní listina Zlaté tretry se plní špičkovými atlety. Ti se v Ostravě představí 12. června. Přibližme si některé disciplíny blíže.

400 metrů překážek žen
Nový nejlepší výkon mítinku si pořadatelé slibují také od mistryně světa z Ósaky Australanky Jany Rawlinsonové v běhu na 400 metrů překážek.

Ten současný (53,87 vteřiny) patří Rumunce Ionele Tirleové z roku 2003.

"Rawlinsová zatím nejrychleji běžela za 53,22, a to při svém prvním titulu světové šampionky v roce 2003 ještě pod jménem Pittmanová," uvedl Alfonz Juck. "Jejím letošním cílem je vítězství na olympiádě."

Loni z jedenácti závodů nevyhrála jen dva. V Ostravě zahájí sérii evropských startů. "Věřím, že podám kvalitní výkon. Ostatně nic jiného si jako úřadující mistryně světa ani nemohu dovolit," vzkázala.

Skok o tyči mužů
Tim Lobinger, jediný německý šestimetrový skokan o tyči, a Rus Jevgenij Lukjaněnko, letošní halový mistr světa. To jsou dvě esa pro souboj tyčkařů.

"Lobinger od roku 1996 už na 99 mítincích překonal výšku 580 centimetrů,," upozornil Alfonz Juck. "Čeká tak na jubilejní stý. Třeba se mu to podaří v Ostravě."

Pořadatele by to potěšilo, neboť by to znamenalo další rekord Zlaté tretry. Ten dosavadní (571 cm) drží Štěpán Janáček a Vadim Strogalov z roku 2002.

Běh na 10 000 metrů žen
Tato disciplína bude mít na Zlaté tretře premiéru. "V olympijském roce, kdy je třeba plnit limity, je o deset kilometrů velký zájem," řekl Alfonz Juck. "Máme tak z čeho vybírat."

Účast už potvrdila osmnáctiletá Keňanka Linet Masaiová, loňská mistryně světa v krosu ve své kategorii. "Letos byla mezi ženami na světovém šampionátu třetí," uvedl manažer Juck. "Na dráze zatím v žádném větším závodě nestartovala. V Ostravě tu bude na deset tisíc metrů její premiéra, ale je možné, že zaútočí na juniorský světový rekord." Ten zaběhla v roce 2003 Číňanka Xing Huin časem 30:31,55 minuty.

Běh na 400 metrů mužů
"Bude to další pokus o vymazání nejstaršího rekordu Tretry," upozornil manažer mítinku Alfonz Juck. Ten stále drží, a to už od roku 1976, legendární Kubánec Alberto Juantorena. Ten v Ostravě zaběhl 400 metrů za 44,70 vteřiny.

"Dosavadních dvaadvacet možností o rekord nevyšlo a dokonce se nikdo ani nepřiblížil hranici 45 vteřin," podotkl Alfonz Juck. "Juantorenův čas je tak výjimečný, že je i nejlepší na celém území Česka."

Pořadatelé Tretry nyní usilují o získání dvou tří čtvrtkařů, kteří by se výkonu pod 45 vteřin přiblížili. A jedním z nich je letošní halový mistr světa Kanaďan Tyler Christopher.

"Jeho letní maximum je 44,44 vteřiny," řekl Juck. "Christopherův start v Ostravě je o to cennější, že vynechá úvodní dva díly Zlaté ligy v Berlíně a v Oslo, kde bude 400 metrů zlatou disciplínou." 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž