Armstrongova stáj je v podezření

P a ř í ž - Anonymní dopis možná odstartoval další dopingovou aféru v cyklistice. Údajným viníkem je americká cyklistická stáj US Postal, jejímž členem je i vítěz posledních dvou ročníků Tour de France Lance Armstrong, a případ začala po měsíci zkoumání faktů vyšetřovat pařížská prokuratura. Vyšteřování je vedeno proti neznámé osobě v souvislosti s podezřením, že byl porušen francouzský zákon o dopingu.

Vše začalo před měsícem anonymním dopisem, podle něhož reportéři francouzské televize France 3 měli mít důkazy o dopingu ve stáji US Postal. Po výslechu zástupců televizní stanice bylo o zahájení vyšetřování rozhodnuto ve čtvrtek. Vyšlo najevo, že novináři France 3 sledovali při posledním ročníku Tour de France 18. července po dojezdu etapy z Courchevel do Morzine vůz, který odvezl z prostoru vyhrazenému US Postal igelitový pytel. Ten posádka vozu vyhodila do kontejneru na parkovišti mimo město, odkud jej novináři France 3 vytáhli. V pytli byly obvazy se stopami krve a prázdné krabičky od nejrůznějších léků.

Mezi nimi nebyly podle francouzského tisku přímo zakázané látky, ale produkty naznačující užívání dopingu, například Actovegin. "Tento preparát norského výrobce Nycomed má u lidské krve ředící účinek a může být používán na zahlazení stop známého erythropoietinu (EPO)," napsal deník Le Parisien. Navíc užívání tohoto přípravku není ve Francii povoleno, dodal list.

EPO zvyšuje obsah červených krvinek a urychluje okysličování krve. Výkony Lance Armstronga, který se vrátil k závodění poté, co překonal rakovinu, vyvolávaly ve Francii při posledních Tour de France úžas. Při dopingovém procesu v říjnu se zástupci stáje Festina její bývalý trenér Antoine Vayer vyjádřil údiv nad způsobem, jakým Armstrong zastínil své soupeře v horských etapách. V procesu Festina všichni účastníci přiznali dopink a dali najevo, že jde v profesionální cyklistice o běžný jev.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž