Johnny Weir

Johnny Weir | foto: Profimedia.cz

Ano, jsem gay. Kritizovaný krasobruslař přiznal svou sexuální orientaci

  • 13
Jezdil v ženských šatech, při krasobruslařských závodech a exhibicích kroutil boky, vlnil se, pohazoval hlavou. Pro jedny byl symbolem úpadku mužského krasobruslení, pro jiné showmanem a v dobrém slova smyslu nejzábavnější postavou tohoto sportu. Ale těch diskusí a narážek okolo... Americký šampion Johnny Weir všechny rázně umlčel.

"Ano, jsem gay. Nestydím se za to být sám sebou, miluju svůj život a jsem hrdý na to, kým jsem byl, kým jsem a kým budu," píše Weir v knize nazvané Vítejte v mém světě, která vyjde v úterý.

Weirův coming-out je za poslední léta jedním z nejzásadnějších ve světě sportu. Vždyť jeho orientace byla propíraná ze všech stran.

Při olympiádě ve Vancouveru komentátor frankofonní kabelové televize RDS v přenosu řekl, že Weir ubližuje imagi mužského krasobruslení – a tamní homosexuálové po něm chtěli omluvu za "pobuřující a homofobní" výroky.

Bývalý český mistr světa sportovních dvojic René Novotný zase prohlásil: "Zesměšňuje disciplínu mužů. To bych penalizoval." Všemi výčitkami se jako memento táhlo nevyřčené obvinění: Kvůli Weirovi jsme my ostatní krasobruslaři všichni za homosexuály.

Tance a skoky na ledě nikdy nebyly sportem pro opocené dřevorubce, ale tohle je příliš! Weir však zarytě mlčel. Otázky na svou sexualitu odrážel slovy, že nechce žádné nálepky. "To, s kým spím, nemá přece žádný vliv na moje krasobruslení."

Proč tedy ta změna? Weir ji vysvětluje následovně: "Já sám jsem nikdy neměl problémy s tím, že jsem gay, i moje rodina mě vždy podporovala. Ale ne každý to tak má – slyšíte o teenagerech, kteří se bojí vše říct veřejně, někteří dokonce spáchají sebevraždu. Věřím, že každý z nich může z mého příběhu načerpat sílu."

Johnny Weir

Vždyť sám Weir je úspěšným sportovcem: v USA, kde krasobruslení milují, byl třikrát šampionem země, má i bronz z mistrovství světa.

A jak už byla řeč – třeba ani nemusel končit na stupních vítězů, ale svým podáním "pobláznil" spoustu lidí. Kupříkladu i českou legendu Áju Vrzáňovou, jež prohlásila: "Ostatní mu jen závidí popularitu. Je to hvězda." Teď by Weir měl mít více klidu.

Nejen proto, že si dává rok pauzu od závodů a momentálně pobývá v Rusku. Jeho zásadním činem tak letos bude vydání knihy, kde mimo jiné píše: "Že jsem jiný, jsem si všiml v šesti letech. Dívali jsme se na Pretty Woman a mně se nejvíc líbil Richard Gere." Ale že by ho to trápilo? "To ne. Jako vytížený sportovec jsem navíc na žádné trápení neměl čas."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž