Ragbisté Nového Zélandu na kolenou, semifinále mistrovství světa ovládli...

Ragbisté Nového Zélandu na kolenou, semifinále mistrovství světa ovládli Angličané. | foto: Reuters

Ragbisté Nového Zélandu na kolenou, nad jejich síly byla brilantní Anglie

  • 52
Nový Zéland se potřetí za sebou ragbyovým mistrem světa nestane. V semifinále v Jokohamě herně vůbec nestačil na Anglii, které podlehl 7:19. Jejím finálovým soupeřem bude vítěz nedělního souboje Wales - Jihoafrická republika.

Anglie - Nový Zéland 19:7 (10:0)

Anglie, zlatý tým z roku 2003, je ve finále poprvé od roku 2007. Na minulém šampionátu, který hostila, přitom nepostoupila ani ze skupiny.

Letos je na vrcholný turnaj mimořádně připravená, All Blacks proti ní neměli takřka vůbec šanci. Jediné body dali až v 57. minutě. K nim jim navíc pomohli Angličané špatně provedeným autem pět metrů před svým brankovištěm.

Jinak byli v obraně bezchybní, protivníka nepouštěli ani na svou polovinu, natož do svého obranného území, tzv. dvaadvacítky.

Novozélanďané nedokázali Angličany ničím překvapit, jak je přehrát.  Nevymysleli nic, co by na ně mělo platit. Zápas jim nevyšel absolutně v ničem.

Hráli pomalu, stereotypně, míč jim padal z rukou, špatně skládali i čistili míč v chumlech, prohráli několik svých autů a problémy měli i při svých mlýnech.

„Narazili jsme na skvělý tým a museli jsme předvést to nejlepší, abychom je porazili,“ řekl Eddie Jones, kouč Anglie.

Australský trenér Angličany perfektně připravil. Jones totiž Nový Zéland na světovém šampionátu už jednou vyřadil. Bylo to v roce 2003 se svými krajany, pak ve finále podlehl právě Angličanům.

Sobotní souboj jeho svěřenci ovládali od úvodního výkopu, hned soupeře zatlačili a po minutě položili první pětku. Pak hru kontrolovali a díky kopáčům Fordovi a Farrellovi náskok zvyšovali.

Novozélanďané se ke slovu dostali až za stavu 0:13, kdy autové vhazování propadlo k Saveovi, který z pár kroků skočil do brankoviště. To jinak vůbec neohrozili. Nevěděli si rady. 

„Anglie odehrála vynikající zápas, nezbývá mi nic jiného než ocenit,“ řekl novozélandský kouč Steve Hansen.

Nadšení anglických ragbistů v semifinále MS.
Zklamání ragbistů Nového Zélandu po semifinále mistrovství světa.

Angličané ve čtvrtfinále porazili Austrálii, teď si vyšlápli na Nový Zéland. Důraznou obranou eliminovali veškeré snažení soupeře a po zisku míče byli v útoku nebezpeční.

Ještě dvakrát s míčem v ruce se probili do brankoviště, ale pětky Underhilla a Youngse sudí neuznal. Jeho pomocník u videa totiž při akci odhalil dvě drobné přestupky. Anglii to nakonec vadit nemuselo. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž