Super Bowl v rukách hráčů Indianapolis Colts

Super Bowl v rukách hráčů Indianapolis Colts. | foto: Mike Segar, Reuters

Ameriku zastavil Super Bowl

New York - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Byl to den, kdy i na newyorském Manhattanu přestal život tepat obvykle zběsilým rytmem jako každý jiný den. Neděle i tady bývají ospalejší než jiné dny. Ale tahle je v každém roce jediná. Hraje se o Super Bowl. Nemusíte znát pravidla, nepotřebujete znát jediného hráče.

Finále profesionální fotbalové NFL vsákne každého, kdo načichne Amerikou. I ty, kteří si pod pojmem fotbal představují něco úplně jiného. To, čemu Američané říkají soccer.

"Doufám, že vyhraje Indianapolis. Kvůli jejich trenérovi a Peytonu Manningovi," řekl Patrik Eliáš.

Kapitán hokejistů New Jersey jinak obdivuje spíš fotbalového reprezentanta Tomáše Rosického. Ale Super Bowl se hraje jednou do roka. A Manning je rozehrávač finalistů z Indianapolis Colts. Jejich quarterback, ústřední postava. Jejich mozek.

Dva hosté Blarney Sports Baru na 34. ulici nedaleko haly Madison Square Garden se málem celý zápas hádali: je lepší Manning, nebo jeho protějšek Rex Grossman z Chicago Bears? Když Kelvin Hayden prošel jedenáct minut před koncem s míčem polovinou hřiště a touchdownem posvětil vítězství Indianapolisu, doprovázel ho řev obou.

Colts vyhráli 29:17. Tony Dungy se stal po prvním souboji dvou trenérů černé pleti ve velkém finále prvním afroamerickým koučem, který vybojoval trofej pro nejlepší tým amerického fotbalu.

Hokejová NHL měla v den 41. Super Bowlu na pořadu jen dva odpolední zápasy. Večer by asi nikdo nepřišel.

Hokejisté New Jersey se i s dětmi sjeli na Super Bowl party k brankáři Martinu Brodeurovi. Ten už během výluky před dvěma lety Super Bowl viděl. A jeho spoluhráč John Madden byl blízko.

"Kamarád měl dva lístky. Nosí číslo třicet," poukázal s úsměvem na Brodeura. "Jenže pak vzal někoho jiného. Takže snad až z mého syna vyroste quarterback."

Hokejisté Buffala hráli v New Jersey už v pátek. Odtud se vydali do Atlanty. Přenos z Miami sledovali během týmové večeře.

"Spojili jsme sledování Super Bowlu s klasickou každoroční party nováčků týmu," líčil útočník Aleš Kotalík.

"Na ceny se při ní nehledí, všechno platí oni. Někdy to vyšplhá do závratných výšek. Když jsem si tím procházel já, přišlo mě to celé na patnáct tisíc dolarů."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž