Alpský vrchol vzal Petrovi pohodu

Pardubice - Na obávaný Col d'Izoard vystoupal s lehkostí. "Až jsem byl překvapený, jak mi to šlo pohodově," pronesl Tomáš Petr. Alpský velikán, nejvyšší bod trati, však byl pro pardubického borce zlomový. Pak už mu Embrunman, jeden z nejtěžších dlouhých triatlonů na světě, nastavil spíše odvrácenou tvář. Počáteční pohodu vystřídalo trápení. Cílem proběhl Petr na 25. místě.

Oproti své první účasti v náročném francouzském závodě si pohoršil o čtyři příčky a o více než 20 minut.

"Čekal jsem asi o něco víc, jsem trošku smutný," přiznal Petr. "Ale na druhou stranu jsem moc šťastný, že jsem tam vůbec byl a závod přežil. Byl to opět ohromný zážitek."

Na start šel s přáním vylepšit svůj tři roky starý výsledek. A rozjel se za ním slibně. Plavání ho vyneslo do první desítky. Na kole si zpočátku mírně pohoršil, ale stále měl jen mírnou ztrátu na špici. "Tělo fungovalo, cítil jsem se dobře," podotkl Petr.

Sjezd z Col d'Izoardu ale jeho pocity diametrálně změnil. "Od té chvíle jsem se začal plácat. Bylo mi špatně od žaludku, byl jsem v nějakém kómatu," pronesl s nadsázkou.

Kam se ztratila předchozí pohoda? Vysálo z něj síly náročné stoupání? "Možná mě závod natolik unesl, že jsem přepálil tempo. Navíc byla v úvodu dost zima, teplota rozhodně nepřesáhla deset stupňů. Na to z letošního léta nejsem zvyklý. Oblékl jsem se, ale možná mi to bralo víc energie," přemítal Petr.

Z útlumu se dostal až v závěru cyklistické části. A dvě třetiny běžeckého maratonu probíhaly také dobře. "Pomohla mi i fantastická divácká kulisa, která byla ještě lepší než před třemi lety," řekl Petr. "Ke konci mi ale zase seklo a propadl jsem se o pár
míst."

Závod dokončil jako pětadvacátý. Na vítězného Francouze Foureho, který dosáhl nejrychlejšího času v historii, ztrácel téměř hodinu a půl.

"Je to trošku zklamání, ale je to i super výsledek. Na takové hory, jaké jsou na trati, se u nás na rovině těžko připravím," pronesl Petr. "Cyklistika v Alpách je jedinečná, užil jsem si ji. Ale i z opačné stránky, když jsem pořádně nevěděl, co se mnou děje."

Možná i proto si řekl v cíli tradiční - nikdy více! "Pár minut po doběhu přemýšlíte o tom, co je to za úchylárnu. A druhý den si řeknete, že to chcete zažít znovu," usmál se Petr. "Brácha by si chtěl tento závod také zajet, tak se tam někdy vypravíme spolu. Možná už za rok."

Výsledky (3,8 km plavání, 184 km na kole, 42 km běh): 1. Faure (Fr.) 9:54:31, 2. Colucci (Braz.) -5:52, 3. Chabaud (Fr.) -9:59, ... 25. Petr (ČR, SK OMT Pardubice) -1:24:29.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž