Adámek zaútočí na zlatý hattrick

Ústí nad Labem - Vybojuje Tomáš Adámek, nejlepší český amatérský boxer současnosti, na prestižní ústecké Grand Prix zlatý hattrick? Po dvou vítězstvích obhajuje triumf na turnaji, který začíná ve středu. „Minimálně ve finále bych chtěl být. Vyhrát potřetí by bylo super,“ oznámil Adámek.

Představí se ve váhové kategorii do 81 kg, v níž minulý rok porazil ve finále krajana Svačinu. Předloni byl úspěšný ve váze do 75 kg.

„Adámek by měl obhájit. Má formu, v Maďarsku byl druhý, v Polsku vyhrál,“ prohlásil Svatopluk Žáček, ředitel Grand Prix.

Ústecký boxer zničil v únoru v Debrecínu tři soupeře, aby do finále pro zranění nenastoupil, pak vyhrál Pohár Felixe Stamma.

„Formu mám dobrou, ale trápí mě trochu chřipka. Bolí mě hlava, piju čaj, meduju ho. Obhájit bude hodně těžké, záleží na losu,“ tvrdí Adámek, který považuje za největší soupeře Kubánce, Rusy, Maďary a borce z postsovětských zemí.

Pozornost natěšených fanoušků láká zejména vybájená reprezentace Kuby. Ta obsadí všech jedenáct váhových kategorií.

Program 36. ročníku Velké ceny boxu

STŘEDA: v hale SKP v 15 hodin vyřazovací boje, v 18 slavnostní zahájení
ČTVRTEK: čtvrfinálové boje od 15 a od 18 hodin, dva bloky
PÁTEK: semifinále od 15 a od 19 hodin
SOBOTA: finálový program v 16 hodin
VSTUPNÉ: 50 korun, důchodci a děti 30, finálový blok 100 korun 

V pondělí nejprve dorazila výprava kubánského vedení, v jehož čele stál legendární trenér Alcides Saggara. Za ním vykročil asistent Garbey, doktor, masér a rozhodčí.

Patnáctičlenný tým, včetně politruka, dorazil do Ústí včera kolem páté hodiny. Hvězdami jsou olympijští vítězové z Atén Bartelemi Valera a Ortiz Rigondeaux. V super těžké váze nastoupí bronzový olympionik Michel López Nuňez.

„Mezi elitu řadím také Němce Taiberta, loňského mistra Evropy, a Rusa Kazakova, mistra světa z roku 2003 a mistra Evropy v roce 2004,“ zvedl Žáček varovný prst před hrozícím knockoutérem.

Již 36. ročník Grand Prix nabídne tradičně velkolepá představení mimořádných borců. „Jestli dojde k souboji Kubánce a Rusa, pak to bude špičkový box!“ zvolal nadšeně tiskový mluvčí Václav Vlk.

Před rokem se čeští zástupci představili ve třech finálových duelech.

Vedle Adámka a Svačiny se o to postarali ústečtí boxeři Martin Halaš a Štěpán Horváth. Oba tehdy prohráli s Kubánci vysoko na body. „Kdyby se opakovalo, že bychom měli vítěze a tři finalisty, bylo by to dobré. A kdyby bylo něco navíc, proč ne, vždyť jsme doma,“ řekl Žáček.

Záležet bude jako vždy na losu. „Po něm budeme chytřejší. Po losování je půlka turnaje téměř hotova, když se prognózy mohou změnit,“ povídá ředitel turnaje.

V ringu na Stříbrníkách by se mělo objevit šestnáct českých boxerů, vedle reprezentačního týmu nastoupí také ligový výběr.

V Ústí se představí více než stovka boxerů ze 17 zemí, premiérovou účast si odbude Kypr. Po úmrtí papeže Jana Pavla II. odřeklo účast Polsko, v němž jsou zrušeny všechny sportovní a kulturní akce.

Na co se diváci mohou těšit? „Na Adámka, na naše borce, na techniku a krásu kubánského boxu,“ uvedl Vlk. Žáček doplnil: „Uvidí hodnotné boje a kvalitní sport. Od semifinále se mohou těšit i na hezké holky v ringu.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž