START! Triatlonisté se na havajském Ironmanu vydávají na trať 3,8 kilometru

START! Triatlonisté se na havajském Ironmanu vydávají na trať 3,8 kilometru plavání, po kterých následuje 180 kilometrů na kole a závěrečný maraton. | foto: Reuters

Jak železná jeptiška dobývala Havaj a na lávových polích nestihla limit

  • 3
Pamatuje druhou světovou válku, den, kdy Armstrong stanul na měsíci i jedenácté září a útok na její vlast. A taky pamatuje tři účasti na havajském Ironmanu. Triatlonová jeptiška Madonna Buderová se však ani tentokrát nestihla dostat včas do cíle v Koně. Další pokus může využít zase za rok. To jí bude 83 let!

Při první účasti na Havaji v roce 1985 prošvihla časový limit v úvodní plavecké části. O čtyři minuty! V roce 2000, kdy přijela podruhé, zase foukalo tak silně, že ji vítr smetl z kola a ona musela tři čtvrtě hodiny čekat, než se o ni postarají záchranáři s ambulancí.

Letos mohla přepsat světový rekord, v 82 letech mohla být nejstarší účastnicí, která kdy proťala cílovou pásku nejslavnějšího "železňáka" planety. Tak jako se jí to povedlo nedávno při Ironmanu v Kanadě, kterým se na Havaj kvalifikovala.

Jenže šlachovitá řádová sestra už do závěrečného maratonu nevyrazila. Nedojela totiž včas do cíle 180kilometrové cyklistické štreky mezi lávovými poli a rozhodčí ji dál nepustili.

Byl to smutný konec jejího dvouletého snažení prodrat se do startovního pole slavného závodu. Její nezdolnost a výdrž však můžou být inspirací dalším.

Limit stihla o 44 sekund

Nejstarší ženou, která se mohla na Havaji honosit titulem "finisher", byla Harriet Andersonová z Kalifornie v kategorii 75-79 let. Sedmasedmdesátiletá železná dáma se do cíle v Koně dostala v čase 16 hodin 59 minut a 16 sekund jako poslední klasifikovaná na 1882. místě. Limit závodu, který vypršel o půlnoci, stihla o 44 sekund.

"Nikdy jsem nedělala nic, co by znečišťovalo moje tělo," prozradila Buderová recept na svoji vitalitu. "Jedinou výjimkou byl sem tam nějaký ten drink, když to bylo potřeba. A moje tělo a mysl pořád tak nějak fungují. Vypadá to, že být aktivní je pro mě přirozené."

Havajský Ironman byl jejím sedmačtyřicátým v kariéře, triatlonů obecně absolvovala bezpočet. "Když jsem to počítala naposledy, dostala jsem se k číslu 355," vyprávěla pro server khq.com. "Ale to už je nějakou dobu zpátky."

V padesátých letech se stala katolickou jeptiškou. Když jí bylo třiadvacet, odešla do kláštera v St. Louis. Dnes už si modlitby odříkává sama doma a často v nich zaznívá: Pane bože, jak by bylo krásné, kdybych mohla být línou starou dámou... "Ale on mi vždycky odpoví: Ne, ještě ne!"

Byla to právě láska k Bohu, která ji dovedla ke sportování. Kdysi jeden kněz vedl přednášku o výhodách běhu, ona si ale myslela, že je to nesmysl. V pětačtyřiceti letech však dala sportu šanci. "Říkala jsem si, že musím mít cíl."

Pak si dál před sebe stavěla mety, jednu za druhou, až se dostala na trať mistrovství světa v dlouhém triatlonu. S pomocí boží se třeba za rok poprvé dostane až do jeho cíle.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž