Nejvíce bodů: Tomáš Satoranský 21 – Sacha Killeya-Jones 19,

Nejvíce asistencí: Tomáš Satoranský 10 – Carl Wheatle 10,

Nejvíce doskoků: Ondřej Balvín 10 – Sacha Killeya-Jones 9.

Česká reprezentace potvrdila roli velkého favorita a ve druhém kvalifikačním utkání na Euro se dočkala prvního vítězství, na domácí půdě zdolala Velkou Británii o osm bodů 90:82.

První poločas přinesl vyrovnanou podívanou. Ostrované dokonce vyhráli úvodní desetiminutovku, do šaten pak odcházeli domácí s dvoubodovým vedením v zádech. Druhý poločas už měl jasnější průběh. Češi zlepšili hru a tato skutečnost se projevila i na skóre, kdy rozdíl mezi týmy postupně narůstal, až se nakonec zastavil na osmi bodech. Mužem zápasu byl bezpochyby Tomáš Satoranský, jenž byl s jednadvaceti body nejlepším střelcem střetnutí, k tomu navíc přidal deset asistencí a čtyři doskoky.

Třetí kvalifikační zápas Češi sehrají na konci listopadu doma proti Nizozemsku, které ještě nevyhrálo. Brity čeká měření sil s Řeky, ti jsou naopak po dvou utkáních stoprocentní.

Konec zápasu.

39:54

Další tříbodová střela a autorem Carl Wheatle. Vysoko letící balón si opět našel cestu do koše, takže české vítězství nebude dvouciferné.

39:48

Ještě fauloval Carl Wheatle a po jeho třetím faulu házel dva trestné hody Martin Peterka, který uspěl jenom v prvním případě.

39:34

Jestli dnes Britům něco fungovalo, tak trojky. V poslední minutě utkání tuto statistiku procentuálně ještě vylepšil Carl Wheatle.

39:23

Oddechový čas pro Česko.

39:22

Konec zápasu se blíží a o českém vítězství již není pochyb. Nic na tom nezmění ani blok Killeya-Jonese proti střele Kyzlinka.

38:41

Fauloval Amin Adamu, takže dva trestné hody házel Ondřej Sehnal. První proměnil, druhý nikoliv, ale sám si potom pro míč doskočil, takže v útoku pokračuje Česko.

38:26

Skvělou střelou se prezentoval Carl Wheatle, jemuž vyšel tříbodový pokus přes ruce pozdě dostoupivšího Ondřeje Sehnala.

38:09

Oddechový čas pro Velkou Británii.

38:08

Britským volejbalistům se v závěru vůbec nedaří. Po ztrátě míče fauloval Carl Wheatle, za kritiku rozhodčích potom dostal technickou chybu Sacha Killeya-Jones. Sledovali jsme tedy tři trestné hody. První Jaromír Bohačík proměnil, následně Tomáš Kyzlink uspěl při obou šestkách.

37:39

Po pátém britském nedovoleném zákroku ve čtvrtině házel dvě šestky faulovaný Ondřej Balvín, jenž byl stoprocentní.

37:12

Myles Hesson počkal na správný okamžik k nahrávce, tu poslal pod koš, kde číhal Sacha Killeya-Jones, jemuž vyšlo zakončení i nyní.

36:57

Od pravé lajny pod koš doběhl Jaromír Bohačík, tentokráte si věřil individuálně a ze vzduchu nezaváhal.

36:33

Samozřejmě ale Češi nemohou usnout na vavřínech navzdory nadějnému náskoku, který teď o dva body zmírnil Sacha Killeya-Jones.

36:21

Vypadá to dobře. Tomáš Satoranský z levé strany proměnil dvojku, dvanáctibodový náskok je zatím největší český v průběhu celého zápasu.

35:40

Jaromír Bohačík se prohnal pod koš, načež nahrál ještě pod sebe Ondřeji Balvínovi, který využil prostoru k dunku!

35:21

Amin Adamu si ukousl příliš velké sousto, když střílel přes vysokého Ondřeje Balvína, který se blýskl povedeným blokem.

35:03

Oddechový čas pro Velkou Británii.

35:03

Tomáš Kyzlink se prodral po pravé lajně kolem osobního strážce a ve výskoku potom z pravé ruky zamířil tak, jak si přál.

34:44

Neprosadili se ani Britové. Amin Adamu si věřil individuálně, míč se od desky odrazil dokonce před koš. Hraje Bohačík.

34:20

Na tříbodový úspěch měl políčeno Jaromír Bohačík, ale jeho střela byla příliš krátký, výborně však doskočil Peterka.

33:48

Na druhé polovině hřiště fauloval Akwasi Yeboah a daroval dva trestné hody Jaromíru Bohačíkovi, ten zvládl aspoň druhý pokus.

33:28

Amin Adamu vyzkoušel tříbodový pokus z větší vzdálenosti. Neuspěl, od přední obroučky míč zůstal ve hře.

32:59

Yeboah fauloval Martina Kříže při zakončení, navíc se dopustil nepovoleného bloku, takže rozhodčí nařídil technický koš pro Česko, Kříž potom nedal šestku.

32:00

Koš s faulem pro Dana Akina. Neudržel však koncentraci na šestku, tu neproměnil, takže ztráta zůstává na třech bodech.

31:49

Rychlou kombinační akci zakončoval z hranice tří bodů Tomáš Satoranský a ukázal, že mušku má výbornou. Tři body pro Česko!

31:16

Oddechový čas pro Česko.

31:13

Znovu Akwasi Yeboah, jemuž tentokráte vyšla odvážná trojka, což znamená, že Britové jsou na dostřel jediného koše.

30:51

Akwasi Yeboah doskočil pod vlastním košem, načež zakončoval britskou akci a výsledkem jsou dva body. Outsider bojuje jako lev.

30:33

Po faulu Killeya-Jonese dostal Tomáš Satoranský příležitost dvou trestných hodů, přičemž napoprvé uspěl, napodruhé však nikoliv.

30:01

Začala čtvrtá čtvrtina.

30:00

Třetí čtvrtina skončila.

29:33

Jacob Round napravuje kroky tím nejlepším možným způsobem, když po pasu od Wheatleho dává trojku a přibližuje svůj tým favoritovi na šest bodů.

29:16

Podruhé v zápase Češi chtěli vyzoušet alley oop, ale pas na Ondřeje Balvína byl příliš vysoký, takže akce končí neúspěchem.

28:58

Sami se Britové připravili o možnost zakončit, rozhodčí si správně všimli kroků v podání Jacoba Rounda, který ani neprotestuje.

28:09

Dobře sehrané přečíslení Čechů pět na čtyři, kdy Vojtěch Hruban našel na středu Ondřeje Balvína, který při střele ani nevyskočil, neboť nebyl atakován.

27:47

Faul Jacoba Rounda byl již šestým britským ve čtvrtině, takže následovaly dva trestné hody, Ondřej Sehnal bohužel neproměnil ani jeden.

27:34

A právě Amin Adamu byl o pár vteřin později na konci akce svého týmu, dal dva body a náskok favorita je tedy opět o něco chudší.

27:24

Tři body plánoval přidat na české konto Ondřej Sehnal, ale neuspěl, krátká střela se od obroučky odrazila do rukou Adamua.

26:35

Brity dostal do jednociferné ztráty Sacha Killeya-Jones, hlavně on v posledních minutách táhne britskou ofenzivu.

26:12

Fantastická akce českého mužstva! Znovu v akci Satoranský s Kyzlinkem, první jmenovaný vyslal vysoký pas a Tomáš Kyzlink se potom blýskl technickou zvanou alley oop.

25:56

Tomáš Satoranský opět měl celou dobu hlavu nahoře a všiml si naběhnuvšího Tomáše Kyzlinka, jenž byl sám pod košem.

25:38

Carl Wheatle přenesl balón doleva do rukou Amina Adamua, který během chvilky zamířil a míč poslal tam, kam si přál.

24:54

Výborná odpověď českého mužstva, kdy se mezi dvěma konkurenty prosmýkl Tomáš Satoranský a v těžké pozici hodil míč do koše.

24:39

Sacha Killeya-Jones se zvládl procpat až pod cílové zařízení, přes osobního strážce vystřelil neomylně odrazem o desku.

24:26

Na trojku měl políčeno Tomáš Kyzlink, ale tentokráte mu kousek chyběl, od obroučky se hrací předmět odrazil zpátky do hry.

23:57

Mylesi Hessonovi se v posledních vteřinách nedaří. Povedlo se mu procpat až pod koš, ale v obležení dvou protihráčů střílel do obroučky.

23:33

Oddechový čas pro Velkou Británii.

23:32

A už je to o deset! Bohačík doskočil pod vlastním košem, o pár vteřin později od levé lajny trefil trojku Tomáš Kyzlink.

22:54

Paráda! Tomáš Satoranský musel v poslední vteřině útoku střílet a těžkou trojku z velké vzdálenosti provedl brilantně. Češi vedou o sedm bodů.

22:29

Myles Hesson si povystoupil do pozice, odkud by bodoval za tři body, jenže zakončení vůbec nezvládl, míč sotva doletěl k obroučce.

22:09

Takhle by to šlo. Rychlý protiútok završil Tomáš Kyzlink nahrávkou k pravé lajně na Martina Peterku, otevřená trojka propadla košem.

21:46

Na tříbodový pokus od pravé lajny si věřil Jaromír Bohačík, jenž po prvním neúspěchu dostal ještě jednu možnost po pasu od Satoranského, ale neuspěl ani napodruhé.

21:16

Ve velké příležitosti selhal Myles Hesson, jenž se středem dostal až pod koš, jenže levou rukou mířil o desku jen do obroučky.

20:34

Britská odpověď nemohla být lepší. Myles Hesson dostal příležitost otevřené trojky a nepohrdl, ostrované jsou tedy na dostřel.

20:16

Šestou desítku českých bodů načal Martin Kříž, jenž využil výborné nahrávky od Tomáše Satoranského.

20:01

Začala třetí čtvrtina.

Druhý poločas začne přibližně ve 21:17.

První poločas zápasu mezi Českem a Velkou Británií byl až nečekaně vyrovnaný. Úvodní desetiminutovku dokonce o jeden bod vyhráli hosté, načež domácí utekli do vedení o devět bodů. Britové ovšem nesložili zbraně a do konce první půle zredukovali manko na dva body, zbylé dvě části tedy slibují napínavou podívanou.

20:00

Druhá čtvrtina skončila.

19:59

Poslední útok druhé čtvrtiny patřil domácímu celku. Jaromír Bohačík neuspěl trojkou, neúspěšně potom pálil i pro míč doskočivší Ondřej Balvín.

19:32

Oddechový čas pro Česko.

19:32

Zase Britové uspěli za dva body zásluhou Amina Adamua a střetnutí se opět začíná nebezpečně dramatizovat. Češi jsou pod tlakem.

19:07

Znovu Myles Hesson. Na jeho konto přibývají dva body a Velká Británie rázem ztrácí už jenom čtyři body.

18:47

Tomáš Satoranský neuspěl, načež doskočil Ondřej Balvín, jenže Češi potom nedokázali zakončit v požadovaném limitu.

18:14

Faul na svou osobu vybojoval aktivní Myles Hesson. Při prvním pokusu nezaváhal, ten druhý zvládl neomylně.

17:42

Ostrované se dotírají na sedm bodů. Myles Hesson se od pravé lajny procpal až pod koš, ze záklonu dal dva body.

17:18

A evidujeme další český úspěch. Martin Peterka si všiml volného Tomáše Satoranského, k řadě asistencí přidává do statistik dva body.

16:38

To by šlo. Pár vteřin po timeoutu Tomáš Satoranský našel Jaromíra Bohačíka a tříbodový pokus skončil v koši.

16:32

Náskok se opět začíná nebezpečně ztenčovat. V úniku uspěl Amin Adamu, český trenér Diego Ocampo reaguje oddechovým časem.

16:01

Rozdíl opět čítá šest bodů. Carl Wheatle vysokým pasem našel Amina Adamua, z pravé ruky uspěl z pod koše.

15:49

Blesková česká odpověď. Vojtěch Hruban se obtočil kolem osobního strážce, z jedné nohy potom uspěl z mírného záklonu.

15:30

Sacha Killeya-Jones dostal středem nahrávku do úniku, doběhl až pod koš a v jasné pozici vybojoval dva body pro outsidera.

14:54

Oddechový čas pro Velkou Británii.

14:51

Domácí favorit disponuje zatím největším náskokem, devítibodovým! Vojtěch Hruban křižnou přihrávkou oslovil Martina Peterku a jeho trojka? Bezchybná.

14:24

Výborně! Vojtěch Hruban vystihl soupeřovu rozehrávku, aby o pár vteřin později proměnil svou tříbodovou střelu Tomáš Satoranský!

13:44

Velká Británie neskládá zbraně. Sacha Killeya-Jones vystihl rozehrávku, sólo potom zakončil dokonale provedenou smečí.

13:33

O bod zmírnil manko Carl Wheatle. Po faulu Kříže neuspěl při první šestce, tu druhou posléze dostal do koše.

13:20

Martin Kříž se z pravé lajny stáhl až pod koš, nikým neatakován potom vyskočil a hrací předmět dostal do cílového zařízení.

13:09

Dva trestné hody vybojoval pro sebe Josh Ward-Hibbert. První pokus nezvládl, tím druhým prohodil míč košem.

12:51

Na kontakt chtěl Brity přiblížit Carl Wheatle. Tříbodový pokus narazil na přední obroučku, zápas pokračuje bez přerušení.

12:15

Timeout zatím kýžené ovoce nepřinesl. Killeya-Jones nepřesně přihrál, z protiútoku potom skóroval za dva David Jelínek.

11:50

Oddechový čas pro Velkou Británii.

11:49

Domácí mužstvo získává dvoubodové vedení. Ondřej Sehnal vyslal do úniku Davida Jelínka, na něj již čekal snadný úkol.

11:23

Zase je srovnáno. David Jelínek dostal nahrávku od Ondřeje Sehnala a i on uspěl střelou z větší vzdálenosti.

11:01

Trojka i na opačné polovině. Carl Wheatle zariskoval a nahrávka doputovala až k Mylesi Hessonovi, jemuž výrazným způsobem pomohla obroučka.

10:29

David Jelínek pod vlastním košem skvěle doskočil, akce potom pokračovala u Sehnala, který našel u lajny Davida Böhma a ten trefil své první body trojkou!

10:14

Myles Hesson vystihl nahrávku Kyzlinka, aby následně Carl Wheatle zaznamenal koš s faulem, trestný hod však nezvládl.

10:01

Začala druhá čtvrtina.

10:00

První čtvrtina skončila.

09:55

Jenže první čtvrtinu nakonec přeci jen vyhrají Britové. Akwasi Yeboah mohl nahrávat, ale věřil si sám, dostal se pod koš a uspěl střelou přes protihráče.

09:28

Česko vede! Důvodem je další skvěle provedený tříbodový pokus, potlesk fanoušků si vysloužil Ondřej Sehnal!

09:01

Poslední minutu úvodní čtvrtiny odstartovali Češi na jedničku. Tomáš Kyzlink využil pasu od Sehnala a skóroval za tři!

08:47

Velká Británie odpovídá tím nejlepším možným způsobem. Akwasi Yeboah nabral rychlost středem hřiště a v plné rychlosti uspěl střelou z pravé ruky.

08:28

Češi začínají hrát lépe a manko snížili na tři body. Ondřej Sehnal vybojoval faul na svou osobu, rady si věděl s oběma šestkami.

08:04

Opět dopředu mířili Britové. Avšak Patrick Whelan příliš dlouho avizoval nahrávku doprava, vystihl ji jeden z protihráčů.

07:33

Výhodu dvou trestných hodů dostal po Roundově nedovoleném zákroku Tomáš Kyzlink. Byl stoprocentní, proměnil oba trestné hody.

07:07

Do akce se dostal Tomáš Kyzlink a po útočném doskoku nahrál pod sebe Tomáši Satoranskému, ten si v tutovce věděl rady.

06:37

Ostrované vedou už o devět bodů. Carl Wheatle přenesl míč na Noaha Horchlera, střela od lajny vyšla parádně a Češi jen smutně koukali.

06:16

Britové přichází s rychlou odpovědí. Sacha Killeya-Jones se prosmýkl mezi třemi konkurenty a sám pod košem nezaváhal.

05:51

Skóre začíná přibývat po třech bodech! Tomáš Satoranský ukázal, že dokáže i zakončovat, tříbodový pokus neměl chybu.

05:34

Velká Británie přidává na konto další tři body. Koš s faulem zaznamenal Amin Adamu, který následně zůstal koncentrovaný i při šestce,

04:50

Perfektní česká odpověď. Tomáš Satoranský opět v roli asistenta a Martin Peterka střílel z větší vzdálenosti, střelu provedl bezchybně.

04:41

Svěřenci trenéra Stuetela jsou zatím ohromně efektivní. Sebevědomý Carl Wheatle si věřil na tříbodový pokus a míč propadl košem!

04:24

Druhou asistenci v zápase zapisuje Tomáš Satoranský, jenž zvedl hlavu a všiml si osamoceného Martina Peterku, ten zapisuje první body v utkání.

04:00

Velká Británie v pozici outsidera statečně vzdoruje. Akwasi Yeboah nahrál mezi dva konkurenty Sachu Killeya-Jonesovi, zakončení pravačkou vyšlo.

03:34

Ovšem Peterka nemusí smutnit, protože Ondřej Balvín po jeho neúspěchu doskočil a parádně zadunkoval, čímž rozproudil diváky.

03:33

Znovu fauloval Carl Wheatle a Martin Peterka dostal příležitost dvou trestných hodů, bohužel neproměnil ani jeden.

03:25

Výborně pod vlastním košem zapracoval Tomáš Satoranský, jehož následně fauloval Carl Wheatle. Na míči tedy pokračují domácí.

02:50

Velká Británie opět disponuje šestibodovým vedením. Carl Wheatle se odpoutal od konkurenta a z otočky mířil na jedničku.

02:25

Hlavní česká zbraň v podobě Tomáše Satoranského měla zálusk na další asistenci, dobře myšlenou nahrávku však vystihl Killeya-Jones.

01:52

Poprvé uspěli Češi. Tomáš Satoranský vymyslel přesnou nahrávku pod koš na Jaromíra Bohačíka, jemuž nedělalo zakončení žádné problémy.

01:32

A další trojka! V tomto případě Myles Hesson našel Sachu Killeya-Jonese, i on uspěl milimetrově přesnou střelou ze střední vzdálenosti.

00:59

Neuspěli ani Češi a soupeř tentokráte trestal! Akwasi Yeboah využil perfektního pasu od Wheatleho a skóroval rovnou za tři body.

00:17

První útok patřil Velké Británii. Pěknou akci završil Sacha Killeya-Jones, který ovšem nezvládl balón prohodit cílovým zařízením.

00:01

Utkání právě začalo.

Úvodní sestavy:

Česko: Balvín, Bohačík, Kyzlink, Peterka, Satoranský, Böhm, Hruban, Jelínek, Kříž, Sehnal, Svoboda, Sýkora.
Trenér: Diego Ocampo

Velká Británie: Adamu, Hesson, Johnson, Killeya-Jones, Whelan, Akin, Belo-Osagie, Horchler, Round, Ward-Hibbert, Wheatle, Yeboah.
Trenér: Marc Hendrick Steutel

Rozhodčí: Liszka (POL), Yilmaz (TUR), Jurčević (CRO).

Češi v prvním kvalifikačním utkání na evropský šampionát statečně vzdorovali na horké půdě velkého řeckého favorita, jemuž nakonec podlehli osmibodovým rozdílem 64:72.

Britové naopak odstartovali kvalifikaci tím nejlepším možným způsobem, tedy vítězstvím, Nizozemce v bodově bohatém klání pokořili výsledkem 98:94.

Na Euru před třemi lety se představily oba celky. Češi postoupili ze skupiny a v osmifinále potom prohráli 88:94 s Řeckem, Britové nepostoupili do vyřazovací fáze.

Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.